Yasa mı eksik, yoksa ahlak mı?
Ülkemizde 17 bakan, 600 milletvekili, onlarca müsteşar, yüzlerce daire başkanı, binlerce şube müdürü, on binlerce yönetici ve daha kimler kimler... Anayasa, yasa, hukuk, mevzuat, kararnameler hazırlayıp topluma hizmet sunuyor.
365 günün 360 günü vekiller Meclis'te toplanıp yasa çıkarıyor. En masum şekli ile el kaldırıp el indiriyorlar. Gece sabahlara kadar tartışıyor yeri geliyor kavga çıkarıyor, bazen de ciddi ciddi dövüş ediyorlar.
Meclis'e bir yasanın gelmesi için binlerce kişinin fikirleri alınıyor, konunun tarafları görüşler yazıyor, talepler iletiyor, tezler ortaya koymaya çalışıyor ve yasanın doğru şekilde çıkması için binlerce insan fikirleri ile yazılı dokümanlar oluşturuyorlar.
Komisyonlar kuruluyor, enine boyuna tartışılıyor, imla hatasına bile yer vermemek için virgüle bile dikkat ediyorlar.
Peki onca hazırlıklara ve hassas bir şekilde hazırlanan hukuki düzenlemeye rağmen sorunlar ve problemler çözülmüyor mu?
Cevap çözülemiyor.
O zaman yasalar mı eksik, uygulamada sorunlar mı var? Yoksa ahlaki değerlerini kaybeden bir toplum mu var?
Bence yasalarda bir eksik yok.
Hatta yasalar fazlası ile iyi durumda.
O zaman sorun nerede?
Yasa da değil bizde...
Konuşacak çok şey var ama konuşan herkesin de bir açığı var.
Kimsenin önce kendisine adaleti yok...
Konu açık ve net.
Ahlak mı? Yasa mı?
Değerli dostlar;
Ülkemizde hukuk sisteminin işleyişine dair her gün pek çok düzenleme yapılıyor. Binlerce yönetici yasa, mevzuat ve kararnameler hazırlayarak topluma hizmet etmeye çalışıyor. Bunun için ter döküyor, ücret alıyor.
Yasal mevzuatlar ne kadar güçlendirilse de, toplumun çözüm bekleyen pek çok sorunu hâlâ çözülemiyor.
O zaman bize de şu soruyu sormak düşüyor:
*Sorun yalnızca eksik yasalar da mı?
*Toplumsal ahlak ve değerlerde mi?
Elbette yasaların etkili, adil ve uygulanabilir olması önemli. Bireylerin haklarını koruyarak toplumsal düzeni sağlaması ve toplumun yapısına göre hazırlanmış olması gerekir.
Ancak yasalar ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, uygulamada yaşanan aksaklıklar bu düzenlemelerin etkisini göstermesine engel teşkil ediyor.
Yolsuzluk, kayırmacılık ve denetim mekanizmalarının zayıflığı gibi problemler, yasaların etkili bir şekilde hayata geçmesini engellediğini gözlerimizle tanık oluyoruz.
İnsanımız her geçen gün böyle durumlar sonucunda adalete olan güvenlerini yitirerek sistemin işleyişine karşı umutsuzluğa kapılıyor.
Şunu da belirtmek gerekir ki sadece hukuki düzenlemelerle toplumsal sorunları çözmek mümkün değildir.
Toplumun temel taşı olan ahlaki değerler ve etik ilkeler zayıfladığında, yasalar ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun, gerçek bir çözüm üretmek mümkün değil.
Ahlaki yozlaşma, bireylerin kişisel çıkarlarını toplumun ortak yararının önüne koymasına neden oluyor. Bu da yalnızca bireysel düzeyde değil, aynı zamanda kurumsal ve sistematik düzeyde problemlere yol açıyor.
Adaletin sağlanabilmesi için bireylerin önce vicdanlarıyla uyum içinde hareket etmesi gerekir. Yani toplumsal vicdanın ortaya çıkması gerekiyor.
Biz suçu yasalara atıp duralım.
En güçlü ve kıymetli yasa vicdan muhakemesi olmadıktan sonra çözüm mümkün değil.
Biz vicdanımızı kaybettik sanırım. Bulan getirsin...
Son kez şunları söylemek isterim ki;
Günümüz koşullarında ülkemizde ki pek çok sorunların temelinde yalnızca eksik yasalar veya uygulamadaki aksaklıklar değil, ahlaki değerlerdeki erozyon bulunmaktadır.
Etkin bir hukuk sistemi, ancak güçlü bir ahlaki temele dayanırsa işlevsel olabilir.
Toplumsal değerlerin yeniden inşa edilmesi, eğitim yoluyla ahlaki bilincin güçlendirilmesi ve bireysel sorumluluk duygusunun artırılması, ülkemizin daha adil ve yaşanabilir bir geleceğe ulaşmasının temel yollarından biridir.
Yasalar kadar ahlak da bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır.
En kısa zamanda insanı değerlerimize yeniden kavuşabilmek dileğiyle... Sağlıcakla kalalım.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.