Spor federasyonlarında neden “Başkan” ya da “Yönetici” olmak istenir?
Kıymetli okurlarım yine bir uzun ara verdik, farkındayım…
Bu sefer spora geniş açıdan bakacağız.
Hepinizin yakından takip ettiği 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın ardından 59 spor federasyonu seçim yarışına girdi. Birkaç spor federasyonu hariç birçoğunun seçimleri de tamamlandı.
2024 Paris sonunda yeterli başarıyı gösteremeyen spor federasyonlarına Spor Bakanı Osman Aşkın Bak "Federasyonlardan hesap soracağız" demişti.
Bu sözün üzerinden epey bir zaman geçti ve görünen o ki birkaç federasyon hariç yine aynı başkanlarla veya bakanlığın destek verdiği adaylarla yola devam ediyor!
E o zaman ne anladım ben bu işten!
Atıcılık, Atletizm, Badminton, Cimnastik, Güreş, Atletizm, Tekvando, Su topu, Ragbi, Yelken, Görme Engelliler Federasyonuna Spor Teşkilatı personelleri aday oldular ve (Görme engelliler ve Güreş seçimleri yapılmadı), yelken hariç seçimleri kazandı.
Bunlarla birlikte spor teşkilatının desteklediği diğer branş adaylarının birkaçı hariç tamamı seçimleri kazandı.
Bunun üzerine spor kamuoyu “Bu nasıl hesap sorma” diye konuşur oldu.
Bu da gayet doğal!
Başka açıdan bakacak olursak…
Seçime giren spor federasyonlarından hesap sormak mümkün olamadı mı?
Spor federasyonlarından sorumlu olan, onları sevk ve idare eden spor üst yöneticileri de bu hesap sorma sürecinde yeterli olamadılar mı?
Spor teşkilatının kendi adaylarını destekleme amacı “Seçim kazanmak” mı yok “Başarılı olmak” mı?
Hesap artık 2028 Los Angeles Olimpiyatlarına kaldı.
Bu işin bir tarafı.
Şimdi önümüzde, 15 ay sonra Kış Olimpiyatları var.
Bu federasyonlar için hesap sorma yerine hesap alma daha doğru olmaz mı?
Bunu da bir kenara bırakalım.
Peki, bu kadar önemli mi “Federasyon Başkanı” olmak ya da bu kadar kolay mı?
Başkan adayı olan kişi, makamında oturduğu ve yönettiği sporu bilmek zorunda mı?
Aynı soruyu Yönetim Kurulları için de sorabilirim?
Federasyonların yönetim ve üst kurullarına baktığınız zaman seçilen veya seçilemeyen başkanların hedefleri mutlaka başarılı olmak.
Olmuyorsa da, delege desteği veya devlet desteği ile yola devam etmesi spor için ne kadar doğru ve yararlı olur!
“Seçilerek geliniyor” dediğinizde -seçimlerde bizzat ben yaşadım- ama devlet ama delege sistemi ile yönetime gelen, sporu dahi tanımayan! yöneticilerin ülke sporuna katkısı ne kadar olabilir?
O zaman bu “Başkanlar” ve “Yöneticiler” bu görevlere talip mi oluyor yoksa kendilerine ahbap çavuş ilişkisi ile görev mi veriliyor?
Başkan olmak veya yönetici olmak bir statü mü yoksa ego mu kazandırıyor insanlara anlamıyorum ki?
Biraz daha uç bir soru sorayım…
Önce ulusal yarışmalar için yarışma yapılacak şehirlerde kısa dönem geziler için mi ya da uluslararası yarışmalarda turistik seyahat için mi? (Yer bildirimi veya öz çekim yapmak)
Yarışmaların sonuna 1 saat kala gelip madalya takmak mı?
Ne güzel dünya değil mi?
En önemli görev şu olsa gerek… Ayda bir kez yapılan “Federasyon Yönetim Kurulu Toplantılarına” katılıp bilmediği spor için karar vermek!
Bu yazımda bayağı bir soru sordum… Cevaplarını siz de düşünün.
Hulasa, daha çok sorulacak soru var ama yöneticiler bu soruların hepsini biliyorlar, cevaplarını da…
Özellikle bu yazımda Sayın Ahmet Ak beyefendinin arşiv çalışmalarından yararlandım.
Kendilerine arşivini kullanmamda izin verdiği için tekrar teşekkür ediyorum.
O zaman size son 7 olimpiyat dönüşünde Spor Bakanlarımız ne demişler, onları tekrar hatırlatayım.
2000 Sydney…
5 madalya ile 26. olduğumuz 2000 Sydney Olimpiyatı bitiminde Sayın Spor Bakanı Rahmetli Fikret Ünlü; " Olimpiyatlarla ilgili gördüğümüz eksiklikleri yerinde gördük ve daha çok çalışarak, çok daha iyi bir planlama yapmamız gerektiğini öğrendik"
2004 Atina...
11 madalya ile 22. olduğumuz 2004 Atina Olimpiyatı bitiminde Sayın Spor Bakanımız M. Ali Şahin" Oyunlarda sporcularımızın ve rakiplerinin kapasitelerini gördük, ne yapmamız gerektiğinin farkındayız bir sonra ki olimpiyatta çok daha başarılı olacağız"
2008 Pekin...
5 madalya ile 41. olduğumuz 2008 Pekin Olimpiyatları bitiminde Sayın Spor Bakanımız Murat Başesgioğlu " Söyleyecek söz yok, bir sonraki olimpiyatta çok daha başarılı olacağız"
2012 Londra...
3 madalya ile 44. olduğumuz 2012 Londra Olimpiyatı bitiminde Sayın Spor Bakanımız Suat Kılıç " Oyunlarda başarısız olduk, başarılıyız demiyorum. Ancak belli kriterler koymak lazım. Ata sporu güreşte bronz madalyada kaldık. Halterde sıfır çektik. Bunun yanı sıra diğer branşlarda madalyalar geldi. Tekvandoda 1 altın ve 1 gümüş kazandık. Aynı şekilde atletizmde önemli başarılar sağladık'' (bazı madalyalarımız geri alındı)
2016 Rio...
8 madalya ile 41. olduğumuz 2016 Rio Olimpiyatı bitiminde Sayın Spor Bakanımız A.Çağatay Kılıç "Rio Olimpiyatları'nın, yılın en büyük spor olayı olduğunu belirterek, "Beklediğimiz bazı başarılar vardı, onları elde edemedik. Tabii ki Türkiye'nin elde ettiği başarı daha fazla olmalıydı. Buna şüphemiz yok ama elde etmiş olduklarımızın da kıymetini bileceğiz. Daha iyisine ulaşmak için gece gündüz çalışacağız. Şu anda yaptığımız da bu."
2020 Tokyo...
13 madalya ile 35. olduğumuz 2020 Tokyo Olimpiyatı bitiminde Sayın Spor Bakanımız M. Kasapoğlu "Göreve başladığımız ilk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde uzun soluklu bir yola çıktığımızın farkındaydık. Bu yolun sonunda ulaşmak istediğimiz amacımız, sporu seven, katıldığı her alanda başarıyı hedefleyen evlatlarımıza ilham kaynağı olmak, rakiplerinin bile saygısını kazanacak bir kuşak yetiştirmek, her alanda bayrağımızı en yukarılara taşıyabilmek. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda, hamdolsun bu hedeflerimize ulaşmış olduğumuzu görüyorum."
2024 Paris...
8 madalya ile 64. olduğumuz 2024 Paris Olimpiyatı bitiminde Sayın Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak "Devletin verdiği imkanları verimli kullanmayan federasyonlardan hesap soracağız"
1) Kürek Federasyonu: Erhan Ertürk: üst üste 3 kez kürek federasyonu başkanı oldu.
2) Kano Federasyonu: Alper Cavit Kavakçı, üst üste 3 kez kano federasyonu başkanı oldu.
3) Ragbi Federasyonu: Nahit Şahin, Spor teşkilatında ilçe müdür kadrosunda görev yapmaktadır. Üst üste 2. kez Ragbi federasyonu başkanı oldu.
4) Su topu Federasyonu: Mete Erol, Spor teşkilatında vekaleten daire baskanlığı ve genel müdür yardımcısı olarak görev yapmıştır. Halen Müfettiş kadrosunda çalışmaktadır. Ùst üste 2. kez Su topu federasyonu başkanı oldu.
5) Bisiklet federasyonu: Emin Müftüoglu aralıklı 4 kez, üst üste 2. kez federasyon başkanı oldu.
6) Hentbol Federasyonu: Mesut Çebi, ilk kez federasyin başkanı oldu.
7) Okçuluk Federasyonu: Abdullah Topaloğlu: üst üste 3. kez federasyon başkanı oldu.
8) Modern Pentatlon Federasyonu: Serhat Aydın: ilk kez federasyon başkanı oldu.
9) Atıcılık: Murat Kocakaya: Spor teşkilatında Teftiş kurulu başkanlığı ve vekaleten uzun yıllar Genel Müdür yardımcılığı yaptıktan sonra ilk kez federasyon başkanı oldu.
10) Badminton Federasyonu: Ercan Yıldız, halen Spor teşkilatında Daire Başkanlığı olarak görev yapmakta ve üst üste 2. Kez federasyon başkanı oldu.
11) Geleneksel Atlı Sporlar Federasyonu: Hakan Kazancı 2.kez üst üste federasyon başkanı oldu.
12) Türkiye Geleneksel Okçuluk Federasyonu: Cengiz Toksöz 2. kez üst üste federasyon başkanı oldu.
13) İzcilik federasyonu: Hasan dinçerSubası: 5.kez üst üste federasyon başkanı oldu.
14) Wushu federasyonu: Abdurrahman Akyüz, aralıklı dönemlerde 2 kez ve 2024 yılında bir kez daha federasyon başkanı oldu.
15) Basketbol Federasyonu: Hidayet Türkoglu, 3. kez üst üste federasyon başkanı oldu.
16) Cimnastik Federasyonu: Avrupa şampiyonu Suat Çelen, Spor Bakanlığında Genel Sekreter Kadrosunda görev yapmaktadır. 3. kez üst üste federasyon başkanı oldu.
17) Bilardo Federasyonu: Ersan Ercan, 3. kez üst üste federasyon başkanı oldu.
18) Voleybol Federasyonu: Mehmet Akif Üstündağ, 3. kez üst üste federasyon başkanı oldu.
19) Tekvando Federasyonu: Bahri Tanrıkulu, Eski Avrupa, dünya şampiyonu, olimpiyat ikincisi olarak yıllarca Milli takımda görev yaptı. Şu anda Spor Bakanlığında Spor Müşaviri olarak görev yapmaktadır. ilk kez federasyon başkanı oldu.
20) Karate Federasyonu: Ercüment Taşdemir, ilk kez federasyon başkanı oldu.
21) Atletizm Federasyonu; eski rekortmen atlet Ahmet Karadağ, Doktor Albay olarak Askeriyede görev yaptıktan sonra, Şu anda bir hastanede "Başhekimlik" yapmaktadır. ilk kez federasyon başkanı oldu.
22) Çim hokeyi federasyonu: Mustafa Çakır, ilk kez federasyon başkanı oldu.
23) Judo Federasyonu: Sezer Huysuz, Beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapmaktadır. 3. kez üst üste federasyon başkanı oldu.
24) Halter Federasyonu: Talat Ünlü, Spor teşkilatında ilçe müdürü kadrosunda çalışmaktadır. 2. kez üst üste federasyon başkanı oldu.
25) Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu: Erhayat özgür Bayazıtlı tek aday olarak girdiği seçimlerde ilk kez federasyon başkanı oldu.
26) Üniversite Sporları Federasyonu: Mutlu Türkmen: Bartın üniversitesinde Rektör olarak görev yapmaktadır. Daha önce Bocce, Bowling federasyon başkanlığından sonra ilk kez Üniversite sporları federasyon başkanı oldu.
27) Fitnes, Vücut geliştirme ve bilek güreşi federasyonu: Koray Girgin, ilk kez federasyon başkanı oldu.
28) E Spor Federasyonu: Alper Afşin Özdemir, tek aday olarak girdiği seçimlerde üst üste 2. kez federasyon başkanı oldu.
29) Herkes İçin Spor federasyonu: Kerim Çomoğlu, spor teşkilatında daire başkanı olarak görev yapmakta ve üst üste 2. kez federasyon başkanı oldu.
30) Satranç Federasyonu: Gülkız Tülay, üst üste 4. kez federasyon başkanlığına seçilmiştir.
31) Dans Federasyonu: Barış Korkmaz ilk kez federasyon başkanı oldu.
32) Eskrim Federasyonu: Abdurrahman Karataş ilk kez federasyon başkanı oldu.
33) Kay kay Federasyonu: Fahrettin Yıldız ilk kez federasyon başkanı oldu.
34) MuayTai Federasyonu: Hasan Yıldız, üst üste 2. kez federasyon başkanı oldu.
35) Briç Federasyonu: Esat murat Volva: İlk kez Federasyon başkanı oldu.
36) Dağcılık Federasyonu: Ali Şenkaynağı, ilk kez Federasyon başkanı oldu.
37) Gelişmekte Olan Spor Dalları Federasyonu: Hasan Öztürk, üst üste 2.kez federasyon başkanı oldu.
38) Halk oyunları Federasyonu: Hüseyin Güler, ilk kez federasyon başkanı oldu.
39) Triatlon Federasyonu: Bayram Yalçınkaya, üst üste ikinci kez federasyon başkanı oldu.
40) Oryantring Federasyonu: Atilla Güler, ilk kez federasyon başkanı oldu.
41) Otomobil Sporları Federasyonu: Eren Üçlertoprağı: Tek aday olarak girdiği seçimleri kazanarak üst üste 2. kez federasyon başkanı oldu.