Meğerse yıllardır domuz eti yemişiz!
Gün geçmiyor ki her gün gündeme bomba gibi haberler düşmesin, şaşırmayalım. Maalesef dün yine gündem bomba gibi bir haberle çalkalandı. Dinen yenmesi haram olan domuz eti ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş listesini açıkladı.
Bakanlık 2 Ekim tarihinden itibaren gıda denetimi yapılan ve içerisinde taklit ve tağşiş bulunan firmaların isimlerini açıkladı. Yıllarca beyaz ve kırmızı et diye meğerse bizlere domuz eti yedirmişler. Türkiye’ de çok sayıda gayrimüslim yaşıyor ve bu nedenle de çok sayıda domuz üretim çiftliği bulunuyor. Son yıllarda hem ucuz olmasıyla hem de bir yılda ortalama üç kez gebe kalan ve her bir batımda ortalama 15-20 arası doğum yapan bir hayvan çeşidi olması nedeniyle çok fazla tüketilmektedir.
Gelelim günümüze, 2021 yılında Düzce’de bulunan ve sağ partili bir yöneticinin sahibi olduğu catering firmasının denetiminde domuz etine rastlanıldı. Şirketin sahibi olayın duyurulması üzerine bir açıklama yaptı.
Açıklamasında ;
Bizim ne kadar vatanını bayrağını seven, istihdam konusunda hassas, devlete vergisini veren, ailesinin dini dünyevi uhrevi hassasiyetini tüm Düzce halkınca bilindiği kanaatindeyiz" ifadeleri dikkat çekti.
Ayrıca ;
İlgili tespit döneminde ve tarihlerinde firmamızın aynı menü ile teslim ettiği tüm ürünlerde yapılan test sonuçlarının olumlu ve temiz çıkmasına, dönem menü ürünlerinin tüm bileşenlerinin firmamızca bağımsız test kuruluşlarınca ve tarım bakanlığı test birimlerince ayrı ayrı incelenmesine, raporlanmasına ve olumsuz bir sonuca rastlanılmamasına rağmen sadece bir numuneden alınan tespit ile bu kararın verilmesi haksız ve adil olmayan sonuçlar doğurmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Bir diğer domuz etine rastlanılan firma ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklarken, Türkiye’nin ünlü köfte zincirlerinden bir tanesinin ürünlerinde domuz etine rastlanıldığı iddia edildi. Bunun üzerine firmanın isminin açıklanmaması için şirket konuyu yargıya taşıyarak, firma lehine yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Bunun üzerine bakanlığın listesinde ismi yer almadı. Eğer listede ismi yer almış olsaydı Türkiye’de yer yerinden oynayacaktı.
İstiklal gazetesi yazarı Hadi Önal’ın haberine göre, 7 Temmuz 2006 tarih ve 26221 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Tebliği' ile Türk Gıda Kodeksi, Avrupa birliği mevzuatına uygun hale getirilmiş; domuz, yabani domuz ve at eti kasaplık et olarak tanınmıştır. O tarihten sonra domuz çiftlikleri çoğalmış, domuz yetiştiriciliği ve domuz eti tüketimi artmıştır.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği'nin(GİMDES) araştırmasına göre, bugün ülkemizde 80′nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet göstermektedir. Domuz çiftlikleri; İstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Acımaşlı köyü, Habibler, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Cendere, Halkalı, Polonezköy, Zeytinburnu), Bursa (Karacabey, Ertuğrul köy, Hançerli Köy, Çınarlı Köy), İzmir (Menemen, Kısıklı Köy) ile Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Bilecik, Erzincan, Adana, Denizli, Burdur, Balıkesir, Afyon, Kütahya'da bulunmaktadır.
GİMDES, Türkiye'de yılda 3 milyon kg. civarında domuz eti tüketildiğini ifade etmektedir. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısıdır. Türkiye'de her yıl legal veya illegal bir milyon domuz kesilmektedir? Domuz yetiştiriciliği karlı bir iştir. Domuzun beslenmesi kolaydır çünkü domuz, ne bulursa yiyen bir hayvandır. Mutfak artıkları, restoran artıkları, gıda sanayi artıkları, leş, pislik hatta kendi pisliğini yiyen tek yaratıktır. Bir domuz bir yılda iki veya üç defa doğum yapar. Bir batında 15-20 arası yavru yaptığı düşünülürse, ilk yavrularının da tekrar anneleriyle beraber doğum yaptığı hesaplanırsa, bir domuzdan bir yılda 480 domuz üretmek mümkündür.