Suriyeliler için dönüş sanıldığından daha zor
Suriye’de 2011 yılında Arap baharının etkisiyle başlayan iç savaş HTŞ (Heyet Tahrir eş-Şam) liderliğindeki grupların başkent Şam’a girmesi ve Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçması ile sona erdi.
2 hafta gibi kısa bir sürede gerçekleşen tarihi gelişme sonrası Esad Rejimi düştü. Rejimin düşmesi ülkemizde bulunan Suriyelilerde büyük coşku yarattı. Şüphesiz yakın bir zamanda Suriye’de yeni bir dönem başlayacak. Peki Suriyeliler ülkelerine geri dönecek mi? Ya da geri dönebilecek mi?
İlk olarak internet editörümüz Melih Can Şenol, Gölcük’te ikamet eden Suriyeliler ile değerli bir söyleşi gerçekleştirdi. ‘Esad rejiminin korkunçluğunu anlattılar’ başlıklı haberde sürece dair önemli noktalara değinildi. Bu haberi sitemizden okuyabilirsiniz…
Ben de kameramanımız Eren Demirtürk ve çalışma arkadaşımız Şevval Kul ile birlikte Suriyelilerin ticari hayatının en çok döndüğü Çukurbağ Mahallesi’ne gittim. Sağ olsun mahalle muhtarı Yaşar Tüzer de bize eşlik etti.
İzmit’te bulunan Çukurbağ Mahallesi’nde birden fazla Suriyeli esnaf var. İkna ettiklerimiz ile görüştük. Ancak bazı Suriyeliler ile anlaşmakta zorlandık. Mahalledeki Suriyeli çocuklar bize tercümanlık konusunda yardım etti.
Mahallede yaşayan orta yaşlı Suriyelilerin birçoğu Türkçe’yi çat pat konuşabiliyor. Açıkçası giderken Türkçe konusunda bu kadar zorlanacağımızı düşünmüyordum. Bunun sebebi ise muhabbet ve ticareti kendi aralarında sürdürüyor olmaları.
Küçük yaşta ülkemize gelen çocuklar ise Türkçe’yi daha iyi konuşuyor. Çünkü burada büyüdüler, okula gittiler… Konuştuğumuz Suriyelilerin hepsinin ortak sevinci ‘Esad rejiminin’ sona ermesi. Beşar Esad’a lanetler yağdırdılar. ‘Kim gelirse gelsin Esad’tan daha iyi olur’ dediler.
Yakın zamanda ülkesine döneceğini söyleyen de var, birkaç sene içerisinde gitmeyi düşünen de, Türkiye’de kalmak isteyen de… Genel olarak Türkiye’den Suriye’ye zaman içerisinde gitmek istiyorlar. Mutlu olsalar bile tedirginlikleri, korkuları var. Bazıları Suriye’de onları neyin beklediğini bile bilmiyor.
Esad yönetiminin yanı sıra ülkesini IŞİD ve terör örgütlerinin yarattığı belirsizlik nedeniyle terk edenler de vardı. Ben Suriyelilerin ülkelerine beklenildiği gibi çok hızlı döneceğini düşünmüyorum. Suriyelilerin ülkelerini uzaktan izleyip, huzur ortamı sağlanınca gideceğini tahmin ediyorum. Ancak ülkede huzur ortamı sağlanması şu an için iyimser bir senaryo gibi görünüyor...
Genel tabloya baktığımız zaman Suriye’nin yüzde 69’u yoksulluk sınırı altında. Üstelik ülkede müthiş bir enflasyon var. Öyle ki Hama’dan ülkedeki son durumu aktaran Gazeteci Kübra Par'ın bir restoranda 4 dürüm 6 kolalık hesabı için para sayma makinesi gerekmiş.
Ülkenin altyapı, eğitim, imar durumu ise içler acısı… Başkent Şam’da dahi gün içinde saatlerce elektrik gidiyor. Musluğundan su akmayan birçok bölge var. Uzmanlara göre ülkenin ekonomisinin düzelmesi için istikrarlı bir 10 yıl gerekiyor.
İsrail tampon bölgeyi işgal etti, ülke içinde ilerliyor. Nerede duracağı belli değil. İsrail Başbakanlığı tampon bölge için ‘geçici işgal’ diyor. Kim ne derse desin Suriye paylaşılıyor. YPG bir yerden çekiliyor. HTŞ bir bölgeye giriyor…YPG ve HTŞ arasındaki pazarlığın yanı sıra ülkede aşiretlerin yönettiği bölgelerde var.
Türkiye’nin bu süreçte sınır güvenliğini sağlamasının yanı sıra, Suriyelilerin geri dönüşü için planlarını hızlıca hazırlaması gerekiyor. Türkiye’nin geri göçü gönüllülük esasınına bırakmadan politikalar geliştirip, teşvikler vermesi gerekiyor.
Bazı belediyeler Suriye’ye dönenler için geri dönüş kampanyaları yapmaya başlamış. Bazı yerel yönetimler Suriyelilerin taşınma hizmetlerini karşılayacağını söylüyor.
İşin özü burnumuzun dibinde çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bu tabloya ‘mal paylaşımı’ diyenler de var. Ülkede kısa süre içerisinde bir istikrar sağlanmazsa gruplar arasında bir iç savaşın çıkması ise kaçınılmaz.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.