8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Nokta TV ve Nokta Gazetesi'nde çok özel röportajlar ve yayınlar bulacağınız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne az kaldı. Bu yayınlarla dijital evrene 2025 Türkiye'sinden tüm kadınlar için motive eden mesajlarla dolu bir arşiv kazandıracağız tüm katılımcılarımızın emek ve katkılarıyla. Çok önemli bu.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında yapılan her etkinlik, her faaliyet önem arz ediyor ve hepsini kucaklayarak kutlamalıyız diye düşünüyorum.

1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle başladı her şey. İki yıl sonra 1910'da Kopenhag'da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda, Alman devrimci sosyalist ve Marksist-Leninist Alman politikacı ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin'in önerisiyle uluslararası bir gün olarak kabul edildi. İlk yıllarda farklı tarihlerde kutlansa da, 1917'de Rusya'da kadınların oy hakkı kazanmasının ardından 8 Mart olarak kutlanmaya başladı.

Farklı ülkelerde çeşitli şekillerde kutlanıyor Dünya Emekçi Kadınlar Günü.

İtalya'da Dünya Kadınlar Günü, "La Festa della Donna" (Kadınlar Günü) olarak adlandırılır ve coşkuyla kutlanır. Ülkede Dünya Kadınlar Günü'nün en belirgin simgesi mimoza çiçeğidir. Erkekler, annelerine, eşlerine, kız kardeşlerine ve arkadaşlarına mimoza çiçeği hediye ederler. Bu gelenek, 1946 yılında İtalyan Kadın Birliği tarafından başlatılmıştır. Mimoza çiçeği, baharın gelişini ve kadınların gücünü simgeler.

Rusya'da da 8 Mart, oldukça coşkulu bir şekilde kutlanıyor. Hatta o kadar ki, neredeyse Sevgililer Günü gibi erkekler, kadınlara çiçekler ve hediyeler alıyor, özel akşam yemekleri düzenleniyor. Televizyon ve radyolarda da kadınlara özel programlar ve müzikler yer alıyor. Kısacası, Rusya'da 8 Mart, kadınlara olan sevgi ve saygının en yoğun şekilde gösterildiği günlerden biri.

Arjantin'de Dünya Kadınlar Günü, kadınların hakları için farkındalık yaratmak ve eşitlik taleplerini dile getirmek için önemli bir platform. Özellikle büyük şehirlerde, kadın örgütleri ve aktivistler tarafından düzenlenen yürüyüşler, mitingler ve çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu etkinliklerde, kadına yönelik şiddet, iş hayatında ve toplumsal yaşamda eşitlik gibi konular ön plana çıkıyor.

Türkiye'de de bugün etkinlikler, yürüyüşler, atölye çalışmalarıyla ve özel yayınlarla kutlanan 8 Mart ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" adıyla kutlanmış. Ancak bu kutlamalar, uzun yıllar boyunca sınırlı kalmış ve 1975 yılına kadar yaygınlaşmamış. 1975 yılı, Türkiye'de kadın hakları hareketinin ivme kazandığı bir dönem. Birleşmiş Milletler'in "Kadın On Yılı" programı kapsamında, Türkiye'de de çeşitli etkinlikler düzenlenmiş ve 8 Mart, daha geniş kitleler tarafından kutlanmaya başlanmış. 1980 askeri darbesi sonrasında kutlamalara ara verilse de, 1984 yılından itibaren kadın örgütleri ve bireysel girişimlerle yeniden kutlanmaya başlanan 8 Mart 1980'lerin sonlarından itibaren, kadın hakları hareketinin güçlenmesiyle birlikte Türkiye'de de önemli bir gün haline gelmiş durumda.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün renkleri resmi web sayfasına göre www.internationalwomensday.com mor, beyaz ve yeşil.

"Mor, adalet ve saygınlığı ifa ederken, yeşil umudu temsil ediyor. Beyaz ise, tartışmalı bir kavram olsa da saflık anlamına geliyor" denmiş. Renkler 1908 yılında İngiltere'deki Kadınların Sosyal ve Politik Birliği (WSPU) tarafından belirlenmiş.

Taksim'de 2003'te düzenlenmeye başlanan Feminist Gece Yürüyüşü ise 2019'dan bu yana valilik yasakları ile engelleniyor ve yürüyüşü gerçekleştirmek isteyen kadınlara polis müdahale ediyor.

PS: Dünya Erkekler Günü de var mı diye merak edenler için bir dip not olarak 19 Kasım her yıl Dünya Erkekler Günü olarak birçok etkinliğe sahne oluyor ancak BM tarafından resmi kutlama günü olarak tanınmamış henüz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız