Ortalama 44 bin TL kredi kartı borcu ile saniyede 228 bin TL vergi ödüyoruz

Vergi uzmanı sayın Ozan Bingöl vergi kısmını, Dr. Buğra Gökçe de kredi borcu kısmını hesaplamış. Kredi borcu ve kredili mevduat hesabı borcu dahil değil üstelik bu ortalama borçluluk hesabına.

Geçtiğimiz 11 ay boyunca, günde 19 Milyar TL civarında vergi ödeyen Türkiye'de, aslen kaynak yok diyemeyiz bu durumda. Hatta kaynak çok diye düşünmek için daha çok sebebimiz var. Bu bolluk bilinci hepimize iyi gelir üstelik. Umutlarımız artar, gelecekten beklentilerimiz çoğalır. Türkiye kaynağı bol bir ülke. Öyle ki ilk 11 ayda baskı ve cilt giderlerimiz 15 milyar TL olmuş mesela yine Ozan Bingöl’ün açıklamasına göre. Tasarruf çağrıları ve kağıdı az kullanan dijitalleşme çağına rağmen. Açık bir kaynak olsa gerek, biz de bakabiliriz belki.

Peki o zaman kişisel borçlanmada, neden sürekli yükselen bir ivme yaşadık geçtiğimiz yıllarda? Toplam kredi kartı borcumuz yüzde 151 neden arttı? Neden kredi kartı limitini biraz daha arttırarak market alışverişi yapmak için kullanıyoruz? Ya da yemek yemek için?

Dr. Buğra Gökçe’nin hesaplaması ile yine kişi başına düşen bireysel kredi borcu ise 88 bin TL.

Enflasyon da aleyhimize ekstra bir vergi gibi çalışırken ve biz böyle vergiler öderken neden bu derece borçlanıyoruz peki?

Gelir ve kaynak sorunu yoksa ve halkın bir bölümü bu derece borçlanıyorsa yaşamak için, paylaşım sorunu var demektir.

Asgari ücret görüşmeleri devam ederken, 2025 yılı için belirleyeceğiniz asgari ücret zammı ya da emekli maaş zammı, bu denli çoktan borçlanmış yaşama mücadelesine ne katkı yapabilir, düşünmemiz şart...

“Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın.” Lev Tolstoy

Buğra Gökçe Ozan Bingöl Kredi kartı