Tüm Cephelerde Çalışmak
Hayatımızın yardımcı kadınları da aynı durumda, kendi işinin sahibi olan kadın da. Bir kariyerimiz varsa, bir de ev ve aile içinde kariyerimiz var. Ev kariyeri, dışarıdaki kariyerden daha farklı hiyararşilere sahip üstelik. İş toplantıları arasında, evin ihtiyaç listesi ya da misafirlere hazırlanacak yemekler için alışveriş listesi halleden kadınlar. Çocuklarının kurs, okul ve ödev takvimlerini -çoğunlukla takip eden, yine kadınlar.
Örneğin iş yerlerinin haftalık ya da günlük temizliğinden, çiçek bakımından, çevre düzeninden vb sorumlu sigortalı çalışanları var değil mi? Oysa bunu evi için her kadın ücretsiz ve diğer işlerine ek olarak yapar. Sigortasız da yapar, parasız da yapar çoğu kadın. Mecburen ya da severek, fark etmez. Yüzde 80 kadın yapar hayatın evle ilgili bu işlerini de.
Biri hastalandığında ona en çok kadın bakar. Kendisine bakamadığı için ve kendisine bakacak biri- yani çocukları ya da eşi aynı bakımı yapamayacağı için kendini 3 gün grip için hastaneye yatıran 2 çocuklu bir arkadaşım var. Kadın herkese bakar ama o hastalanırsa etrafta maalesef nadiren ona onun bakabileceği gibi bakan biri olur.
Hayat mücadelesi içinde, eğitimli ya da eğitimsiz her kadın -ağzında gümüş kaşıkla doğmuş olsa bile- çalışmak zorunda. Parası varsa bile o ailede, diğerleri arasında kendini ispatlamak için iki katı çalışmak zorunda olan kadınlar var. Çünkü nedense aynı ailenin erkek evladına doğal bir gömlek gibi giydirilirken, kızına bir sınav ve testlerle veriliyor çoğu zaman bu rütbeler bile.
Kariyer yapmak isteyen - ve evinde de aynı yukarıda bahsedildiği gibi sürekli çalışmak zorunda olan- kadın da, bir noktada tüm çabasına rağmen kafasını tosladığı bir cam duvarla uğraşmak zorunda kalır bir de. Oysa bu kadar çaba, ekstra terfiler, ekstra bonuslarla ödüllendirilmeliydi daha adil bir dünyada yani biri demeliydi ki:
"Sen, müthiş bir kariyer çabası ile çalıştın ve aynı zamanda evde ayaklarını uzatıp dinlenemeden bu eforu gösterdin. Bu yüzden sen bu ipi göğüsleyen diğer cinslerinden daha fazla ödülü ya da terfiyi hak ediyorsun bu hayat çabanla"
Ama daha adil bir dünyada değiliz. Birkaç yazı önce, sürekli kendini estra yorma alışkanlığı ile ilgili stigma konulu yazımda bahsettiğim duygusal olarak kadınlara hissettirilen hep o bir eksik olma hissi de cabası.
Her cephede, tüm savaşlarında başarılı olan, olmak için çabalayan, çabasına rağmen eksik hisseden hissettirilen tüm kadınları tebrik etmek gerek.