Türkiye'nin mevsimleri
İlkokulda öğrendiğimiz gibi dört mevsim hala var mı? Güneşli ve 10 -15 derece bir Ocak günü, az bulunur bir şey değil son yıllarda.
İklim Değişikliği 2025 Türkiye'si için ne görevler belirliyor? Kişisel olarak bir şey yapabilir miyiz? Hatırlamakta fayda var.
Türkiye’de sıcaklıkların artmasıyla birlikte kuraklık sıklığı ve şiddeti artmakta. Tarım, enerji üretimi ve su kaynakları bu durumdan en çok etkilenen sektörler arasındadır.
Sel, dolu yağışı ve şiddetli fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artıyor. Bu durum, altyapıya zarar vermenin yanı sıra can kayıplarına da neden oluyor.
Deniz seviyesinin yükselmesi, kıyı bölgelerindeki erozyonu artırıyor ve tarım alanlarında tuzlanmaya neden oluyor.
İklim değişikliği, ekosistemleri bozarken birçok bitki ve hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına da neden oluyor.
Tarım verimliliğindeki düşüş, turizm gelirlerindeki azalma ve enerji maliyetlerindeki artış gibi nedenlerle Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olan İklim değişikliği sorunu, belki günlük hayatın telaşı içinde hissedilebilir değil her zaman ama bu değişimin devam etmediği anlamına gelmiyor.
Çözüm Önerileri arasında en önemli işlerden biri fosil yakıt kullanımının azaltılması ve rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların artırılması.
Su kaynaklarının etkin kullanılması, su tasarrufu önlemlerinin alınması ve su altyapısının güçlendirilmesi önemli bir diğer görev.
Orman alanlarının genişletilmesi ve mevcut ormanların korunması, karbon emisyonlarını azaltmaya ve toprak erozyonunu önlemeye yardımcı olacak en önemli iş.
Sulama sistemlerinin modernizasyonu, kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerinin kullanılması ve tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımının azaltılması gerekli bu mücadelede. Şehirlerin iklim değişikliğine uyum sağlayacak şekilde planlanması ve yeşil alanların artırılması da...
Peki bireysel olarak neler yapıyoruz? Yapmıyorsak neler yapmalıyız?
Aydınlatmada LED ampuller kullanıp, gereksiz ışıklandırmaları kapatarak, cihazları prizden çekerek, duş süresini kısaltarak pozitif katkı mümkün iklim değişikliği ile uğraşan ülkemiz ve dünya için.
Toplu taşıma araçlarını tercih etmek, yürümeyi veya bisiklete binmeyi alışkanlık haline getirmek, araç kullanıyorsak düzenli bakım yaptırmak ve lastik basınçlarını kontrol etmek önemli.
Evde çöpü kaynağında ayırıp, geri dönüşüme katılmak önemli.
Tek kullanımlık ürünleri sınırlamak, ambalajı az ürün tercih etmek, gıda israfını önlemek önemli.
Yerel üretimi desteklemek, mevsiminde üretilen ürünleri tercih etmek önemli.
Çevre dostu üretim yapan markaları tercih edebiliriz. Ürünlerin ömrünü uzatabiliriz hemen yenisini almak yerine.
Suyu tasarruflu kullanmak, ağaç dikmek, yeşil alanları korumak önemli.
Aynı zamanda çevre dostu politikaları destekleyen siyasilere oy vermek ve çevre örgütlerine katılarak, kampanyalara destek vermek de yine önemli bireysel katkılardan.
Unutmayalım ki iklim değişikliğiyle mücadele hepimizin sorumluluğunda.