fiziksel aktivitelerı azalmış sağlıksız ve dengesız beslenenmefast – food beslenme alışkanlığına yönelen obeziteye yakalanmış çocukların sayısı önemli derecede artmaktadır. Bunun yanı sıra popüler kültür etkisi, tv reklamları ve bireysel para harcama isteği ile okul çağı çocuklarında yeni nesil beslenme alışkanlıkları ortaya çıkmıştır. Toplumun geleceği olan nesillerin sağlıklı birey olarak yetişmesini istiyorsak erken yaşlardan itibaren gerekli tedbirler alınmalıdır. Okul çağı çocuklarının sağlıklı birey olarak yetişmesi için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenme alışkalığını kazandırmak gerekir. Bir diğer yoluda geleneksel beslenme alışkanlığı kazandırılmasıdır. Daha az yağlı şekerli ve tuzlu geleneksel ürünleri yönelmenin çocukalarımıza daha sağlıklı bireyler olarak hayatlarına devam ettirmeye yardımcı olacaktır. Yoğurt, pekmez, bulgur ,turşu gibi geleneksel gıdalarımızın yanı sıra işlenmemiş gıdaların tüketilmesi daha sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlıyacaktır. Okul kantinlerinde beslenme saatlerinde ve öğrenci yemekhanelerinde bulundurulacak geleneksel gıdalar beslenme menülerine dahil edilmesi ile öğrenciler daha sağlıklı beslenme alışkanlıklara da çok yöneleceklerdir ayrıca ulusal anlamda düzenlenen daha farklı geleneksel gıdalarda eklenerek ülke genelinde geleneksel gıdaların tüketilmesi yaygınlaştırılmaktadır.
YETERSİZ ALIM AÇLIK (KURAKLIK ,KITLIK)YOKSULLUK (DÜŞÜK GELİR)EĞİTİM DÜZEYİ DÜŞŞÜKLÜĞÜ(BATIL İNANÇ,BESLENME ALIŞKANLIKLARI)BESLENME YETERSİZLİGİNE (MALNİTRİSYON ) BAĞLI ÇOCUK HASTALIKLARI
Türkiye'de okul çağı çocuk ve gençlerde beslenme ile ilişkili sorunlar arasında zayıfılk, şişmanlk ve ilgili sorunlar, avitaminozlar, anemi, basit guatr ve diş çürükleri yer almaktadır. Bunların yan sıra, yetersiz ve dengesiz beslenmenin öğrencilerin dikkat sürelerini kısalttığını algılamalarn azalttığını, öğrenmede güçlük ve davranış bozukluklar ile okula devamsızlık ve okul başarısında düşmeye neden olduğu bildirilmektedir