Dyt. Reyhan Berber

Dyt. Reyhan Berber

Öğrenci beslenmesi ve önemi

fiziksel aktivitelerı azalmış sağlıksız ve dengesız beslenenmefast – food beslenme alışkanlığına yönelen obeziteye yakalanmış çocukların sayısı önemli derecede artmaktadır. Bunun yanı sıra popüler kültür etkisi, tv reklamları ve bireysel para harcama isteği ile okul çağı çocuklarında yeni nesil beslenme alışkanlıkları ortaya çıkmıştır. Toplumun geleceği olan nesillerin sağlıklı birey olarak yetişmesini istiyorsak erken yaşlardan itibaren gerekli tedbirler alınmalıdır. Okul çağı çocuklarının sağlıklı birey olarak yetişmesi için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenme alışkalığını kazandırmak gerekir. Bir diğer yoluda geleneksel beslenme alışkanlığı kazandırılmasıdır. Daha az yağlı şekerli ve tuzlu geleneksel ürünleri yönelmenin çocukalarımıza daha sağlıklı bireyler olarak hayatlarına devam ettirmeye yardımcı olacaktır. Yoğurt, pekmez, bulgur ,turşu gibi geleneksel gıdalarımızın yanı sıra işlenmemiş gıdaların tüketilmesi daha sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlıyacaktır. Okul kantinlerinde beslenme saatlerinde ve öğrenci yemekhanelerinde bulundurulacak geleneksel gıdalar beslenme menülerine dahil edilmesi ile öğrenciler daha sağlıklı beslenme alışkanlıklara da çok yöneleceklerdir ayrıca ulusal anlamda düzenlenen daha farklı geleneksel gıdalarda eklenerek ülke genelinde geleneksel gıdaların tüketilmesi yaygınlaştırılmaktadır.

YETERSİZ ALIM AÇLIK (KURAKLIK ,KITLIK)YOKSULLUK (DÜŞÜK GELİR)EĞİTİM DÜZEYİ DÜŞŞÜKLÜĞÜ(BATIL İNANÇ,BESLENME ALIŞKANLIKLARI)BESLENME YETERSİZLİGİNE (MALNİTRİSYON ) BAĞLI ÇOCUK HASTALIKLARI

Türkiye'de okul çağı çocuk ve gençlerde beslenme ile ilişkili sorunlar arasında zayıfılk, şişmanlk ve ilgili sorunlar, avitaminozlar, anemi, basit guatr ve diş çürükleri yer almaktadır. Bunların yan sıra, yetersiz ve dengesiz beslenmenin öğrencilerin dikkat sürelerini kısalttığını algılamalarn azalttığını, öğrenmede güçlük ve davranış bozukluklar ile okula devamsızlık ve okul başarısında düşmeye neden olduğu bildirilmektedir

Yazının Devamı

DİYABET BESLENME

Şeker hastalığı ya da diyabet, pankreasın yeterli insülin üretememesi ya da vücudun üretilen insülini yeterli şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. İnsülin salgılanmaması ya da yetersizliliği kan şekerinde yükselmeye neden olmakta , karbonhidrat, protein, ve yağ metabolizmasındaki anormalliklerolmaktadır. Kısaca şekerin regüle edilememesi sonucunda insülin direnci ve eğer tedavi sağlanmazsa şeker hastalığı ile karşı karşıya kalmaktayız. Kan şekeri metabolşzmasının bzukluklarıdır. Diyabet yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur ve ömür boyu izlem gerektirir.

BESLENME TEDAVİSİ

Tıbbı beslenme tedavisi diyabetin oluşumunu önlemek ve var olan diyabet tedavisine yardımcı olmak aynı zamanda diyabete bağlı komplikasyonların gelişimini önlemek ve ya yavaşlatmak için gereklidir. Diyabette beslenme tedavisi dediğimizde öncelikle diyabet sınıflandırması yapmalı ve buna göre bir beslenme rutini oluşturulmaya çalışılmalıdır.

Yazının Devamı

Gebelik ve lohusa döneminde beslenme

Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde tüketilmesidir. Vücuda besinler aracılığı ile enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve diğer bileşenler alınır. Hamilelikte beslenme, normal beslenme programına göre daha fazla enerji ve besin öğelerine ihtiyaç duyulabilen bir süreç olabilir. Aşağıdaki hamilelikte beslenme önerileri, bu süreci dengeli beslenerek tamamlayabilmenize

yardımcı olabilir:

• Hamilelikte kaç kilo almanız gerektiği gebelik öncesi kaç kilo olduğunuza bağlıdır. Eğer ideal kiloda iseniz ortalama 40 hafta süren gebelik boyunca yaklaşık 11-15 kilo almanız normal olarak kabul edilir. Hamilelik sırasında ne kadar kilo almanız gerektiği konusunda doktorunuza danışabilir, hamilelikte beslenme listesi için diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

Yazının Devamı