Ramazan sonrası sağlıklı beslenme

Dyt. Reyhan Berber

Dyt. Reyhan Berber

Tüm Yazıları

Ramazan ayında oruç tutan bireyler için beslenme rutininin değiştiği, iftar ve sahur olmak üzere iki ana öğün şeklinde beslenmek zorunda kaldığımızdan kaynaklı genel olarak metabolizma da bir yavaşlama söz konusu olabiliyor.

Aynı zamanda hareketin kısıtlı olduğu saatlerde kısıtlı bir alanda bulunduğumuzdan dolayı yediklerimizi sindirmek ve yakmak güç olluyor. İftar ve sahurda ya da iftarla sahur arasında sağlıklı yeterli ve
dengeli beslenme dışına çıkıldığında genel olarak birkaç kilo daha olsa kilo alındığı gözlenmektedir.

Ramazan bitiminde geleneksel bayramlarımız maalesef ki besin tüketimi açısından biraz karmaşaya biraz kaosa sürükleniyor. Özellikle şerbetli tatlıların tercih edildiği, ikramların karbonhidrat oranı yüksek
besinler tercih edilmesinden kaynaklı metabolizmalar yavaşlatılmış ve zora sokulmuş olabiliyor

Dolayısıyla bu durumda bilinçli davranmak oldukça önem taşımakta. Ramazan ayı sadece beden ve ruh terbiyesi değil aynı zamanda organlarımızın da dinlenmesi ve kendini tamir etmesi gereken bir süreç Tam da 11 ay boyunca vücudumuza besinlerle almış olduğumuz bütün zararlı maddelerden arındıran karaciğerimiz.

1 ay boyunca daha kısa süre çalışarak dinlenmişken bayram sonrası bir anda kalorisi yüksek besin değeri düşük besinler tüketerek yeniden yormayacak şekilde beslenme programlamak oldukça önemli.

KAHVALTI: Geç saatlere bırakmadan 9:00-10:00 gibi yapılması metabolizmanın çalışması açısından oldukça önemli.

Güne peynir yumurta bol yeşillik tam buğday unundan yapılmış bir kahvaltı lifli ve posalı ürün tercihi ve protein oranı yüksek olacağı için güne sağlıklı bir adımla başlamış bulunacağız. Öğlene kadar küçük bir ara atıştırma Yani bu bir porsiyon meyve 2 ceviz veya 5-6 badem tüketmek oldukça yaralı. Her gün düzenli protein , doymuş yağ oranı düşük beyaz et balık kuru baklagil dönüşümlü olarak tüketmekte yarar var. 2 porsiyon sebze 3 porsiyon meyve , yağlı tohum fındık fıstık ceviz gibi ya da avakado tüketmek oldukça sağlıklı. Probiyoik ,yoğurt ayran ve ya süt günde 2 ünite tüketilmeli.
Sıvı alımı çok önemli bireyin kilogram başına 30 mL ( GÜNDE EN AZ 8- 10 BARDAK)su içmesi oldukça önem taşımaktadır. Mineral kayıpları için he gün 1-2 sade soda içilmelidir. Gebelik veya tansiyon veya kalp hastası olmayanlar 1-2 kupa bitki çayı içebilir. Akşam 17:00 dan sonra besin tüketimini sonlandırmak sindirim sistemi ve kilo kontrolü ve sağlıklı metabolizma için oldukça önemli. Haftada 3 gün düzenli fiziksel aktivite de bulunmak oldukça fayda sağlayacaktır. Örnek menü: kahvaltıda bol yeşillik salatası içine 2 ceviz,peynir, doğranmış haşlanış yumurta 1 yk zeytinyağı 1 tk chia
yada keten tohumu 2 yk yulaf ve 1 kupa bitki çayı ara:1 sade kahve ,soda ve 2 hurma

Öğlen:1 tabak yeşil mercimek salata ,yoğurt ve 3 yk kaşığı bulgur pilavı yada 1 dilim tam tahıl
ekmeği

Ara:1 yeşil elma ve 2 ceviz

Akşam:1 parça tavuk yada hindi eti salata ,yoğurt içine 2 yk yulaf

Gece: İhtiyaç duyulursa 1 bardak süt ve yarım cay bardağı leblebi Gün boyu sizi zinde tutacak oldukça sağlıklı beslenme modeli olacaktır

Ramazan ayı İftar Diyet
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız