Cumhuriyet Parkı 2 bin 500 liraya satıldı!

Hüseyin DAVUTOĞLU

Hüseyin DAVUTOĞLU

Tüm Yazıları

İzmit’te park denilince akla gelen ilk yer kuşkusuz Cumhuriyet Parkı’dır

İzmit’te ulaşımın merkezi, buluşma noktası, bir müddet hava alıp, dinlenebilecek mola yeridir Cumhuriyet parkı.

İzmit’in paylaşılmayan yeridir Cumhuriyet Parkı.

Bir dönem hatırlarsınız, Büyükşehir Belediyesi ile İzmit Belediyesi arsında tartışma konusu bile olmuştu.

Tapusu Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Cumhuriyet Parkı, uzun yıllardır İzmit Belediyesi’ne tahsis edilir, İzmit Belediyesi de parkı çeşitli amaçlarla kullanırdı.

İzmit Belediyesi’nde yönetim değişikliği sonrası Büyükşehir Belediyesi, parkı İzmit Belediyesi’ne vermedi. Uzun süren tartışmalar sonrası parkın kullanımı yine İzmit Belediyesi’ne verildi.

Bir dönem siyasetin tartışma noktası olan Cumhuriyet Parkı’nın biraz tarihsel derinliğine inelim ister misiniz?

Muhtemelen pek çoğunuz bilir, Cumhuriyet Parkı’nın bulunduğu alan aslında bir mezarlık. Bu bölgede bulunan mezarlığa Ömerağa Kabristanı denirdi. Tarihi çok eskilere dayanan bu mezarlık İzmit Merkezde bulunan pek çok mezarlıktan biriydi. Orta Mezarlık, Narlık mezarlığı, Çürüklük mezarlığı isimli İzmit’in göbeğinde daha pek çok mezarlık varmış vakti zamanında.

İzmit büyüdükçe, kentin merkezinde daha fazla yer ihtiyacı ortaya çıktıkça bu mezarlıklar teker teker yok olmuş.

Konumuzun baş kahramanı olan Ömerağa Kabristanı yani Cumhuriyet Parkı’nda bulunan mezarlıkta yavaş yavaş Bağçeşme Mezarlığına taşınmış. Mezarlık taşınmış taşınmasına ama yüzyıllardır süregelen definlerin tamamının da taşındığı pek söylenemez.

Şimdilerde, Saraybahçe Polis karakolunun karşısında bulunan eski TUİK binasının inşaat kazısı sırasında çıkan hafriyata karışan iskeletler ayıklanmadan kamyonlar ile taşındığı İzmit’te uzun süre konuşulan konular arasında yer almış.

1922’den itibaren şehir içlerindeki pek çok mezarlık şahıs, dernek veya kuruluşlara satıldı. Bunlardan biri de İzmit’te bulunan Ömerağa Kabristan’ı, yani Cumhuriyet Parkı.

Ömerağa Kabristan’ı çocuk parkı ve bakım evi yapılmak üzere 1929 yılına Himaye-i Etfâl Cemiyeti’ne, 2 bin 500 lira bedelle satıldı. Himaye-i Etfâl Cemiyeti dediğimiz kurum, daha sonra Çocuk Esirgeme Kurumu bugünkü adıyla Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü adını aldı.

6 Şubat 1929 tarihli Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzalı Kararname ile Ömerağa Kabristanı’nın, 2 bin 500 lira bedelle satılmasına karar verildiği belirtildi. Kararnamede, bu alanın “çocuk bahçesi ve bakımevi” olmak şartı ile satıldığı ifadesi de yer aldı.

Uzun yıllar Himaye-i Etfâl Cemiyeti’ne ait olan Cumhuriyet Parkı daha sonra ise Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

Ne de güzel demiş Yunus Emre; “Mal sahibi, mülk sahibi, Hani bunun ilk sahibi. Mal da yalan, mülk de yalan, Var biraz da sen oyalan”

İşte İzmit’in en özel yerlerinden biri olan Cumhuriyet Parkı’nın kısa hikayesi de böyle…

İzmit’te hikaye çok, Kocaeli’de tarihin kıyısında köşesinde kalmış hikayeler çok. Anlatmak ise bize düşer, sağlıcakla kalın…

İŞTE O KARARNAME;

Cumhuriyet Parkı 2 bin 500 liraya satıldı! - Resim : 1

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız