Vasfi Aşçı

Vasfi Aşçı

Paris'te giydiğimiz kıyafetimiz ne kadar MİLLİ?

2024 Paris Olimpiyatları açılış töreninde millilerimizin giydiği kıyafet hiçbir şekilde yeni bir şey ortaya koymak için kabul edilecek durum değil.

Bu kıyafette Ülkemizi yansıtır bir tek şey göremedim.

Millîlerimizin kıyafetine bakınca sanırsın ki, sporcularımız yataktan kalkmış üzerlerine robdöşambrlarını giymişler!

Yazının Devamı

Bu ne işkembe ne lahana turşusu

Türkiye Karate Federasyonu Genel Koordinatörü kendi sayfasında 15-18 Ağustos’ta Sivas’ta yapılacak olan Ümit Genç Türkiye Şampiyonası’nın son gününde “İşitme Engelliler Milli Takım Seçmesi”nin yapılacağını paylaşıyor. Ama federasyonun resmî sayfasında an itibarı ile buna ilişkin herhangi bir haber duyurusu yok! Adama sorarla bu ne işkembe ne lahana turşusu diye!

AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİ Mİ VAR?

Kafalardaki soru işaretleri; acaba bu “Seçme”nin sadece kendilerine ve yakın çevrelere duyurularak “Oldu bitti” şeklinde mi yapılması planlanıyor? İçeriği boş olan bir duyuru… Seçmeye kimi alacaklar, hangi kilolarda ne yapacaklar belli değil… Seçmelere kim nasıl hazırlanacak ferdimi takım mı? neyin seçmesi sporcular kimler? belli değil, hazırlık devresini nasıl olacak, seçmeye alınacak sporcular kura ile mi belli olacak oda belirsiz.

Yazının Devamı

Uluslararası Gemlik Karate Turnuvası çok büyüyor!

Bursa’nın güzel Gemlik ilçesinin tanıtımı ile karate sporunun gelişimi için tertiplenen 5. Uluslararası Gemlik Karate Turnuvası’nı 16 ülkeden 122 kulüp ve 1650 sporcunun katılımıyla tamamladık. Sporun her noktasına uzanan Nokta Gazetesi olarak elimizden geldiği kadar organizasyonu takip ettik. Son derece heyecanlı çekişmeli geçen müsabakalarda üstünlük sağlayan sporcular, hedefledikleri madalyaya ulaşırlarken ilk 4’giren kulüplere kupa ve başarı belgeleri verildi. 2016 yılında 2 ülkenin katılımıyla başlayan Uluslararası Gemlik Karate Turnuvası her yıl büyüyerek devam ediyor.

SPORTMEN ŞÜKRÜ DEVİREN BAŞKAN!

Yazının Devamı

2024 Paris Olimpiyatlarına kimlerle gidiyoruz?

Sizlere Paris Olimpiyat Oyunları kotası kazanan spor branşları ve sporcularımızın kulüplerinin güncel listesini paylaşıyorum. Bakalım kimlerle gidiyoruz...

18 BRANŞ 102 SPORCU

2024 Paris Olimpiyatları için 18 branşta 54 kadın, 48 de erkek sporcu olmak üzere toplam 102 sporcumuz olimpiyat vizesi elde ettiler.

Yazının Devamı

Kasım Demir ile Karate-Do sanatında 50 Yıl!

Kasım Demir hocamız 50 yıldır Karate-Do sanatının içinde olan ve bir fiil çalışmalarını sürdüren hocamızdır. Onun 50 yıllık Karate-Do hayatımda inişli ve çıkışlı yılları oldu. Üzüldüğü bazen ve güldüğü zamanları da oldu. Binlerce sivil, asker ve polis yetiştirmenin gururunu yaşadı.

Hocamız 50 yılının 15 güzel yılını Kuveyt’te antrenörlük yaparak geçirdi. Diğer 35 yılı ise güzel ülkemizde geçti. En çok rahmetli efsane başkan Esat Delihasan döneminde federasyonumuzun Teknik, Eğitim, Dan ve Hakem kurullarında görev aldı, eğitmen olarak ülkemizin nerdeyse her iline gitti. Hakem antrenör kurs ve seminerleri verdi, dan sınavları yaptı.

İstanbul Polis Okulu, Ankara Polis Akademisi, Kara Harp Okulu, Kara Gücü, Jandarma Gücü ve Milli takımlarda görevler aldı, bu kurumları çalıştırdı.

Yazının Devamı

Karate Hakemliği için kara bir sezon!

Türk karatesi Türkiye Karate Federasyonu ve MHK arasına sıkışmış durumdaydı. Bilmeyenlere ya da unutanlara hatırlatalım! Türkiye Karate Federasyonu'nun başkanlık koltuğunda oturmakta inat eden başkan beyin ve yönetiminin skandalları bitmek bilmiyor. Türk Karatesinin kalkınması için adaletin lazım olduğunu hep haykırdık.

Yaşanan bunca olumsuz olaylar, Türk Karatesi için kara bir sezonun özetidir. Bu sezon da Dünya, Avrupa Balkan klasmanına sahip, milli ve bölgesel birçok hakem kıyımı yapıldı. Dimdik duran birçok hakem arkadaşım, hakem elbisesini dolabına kaldırdı, birçoğunun sebepleri ortada, bazılarının da sebepleri hâlâ net olarak açıklanamadı.

Sonuç!

Yazının Devamı

Has adamsın Merih Demiral..!

Türkiye'nin 2-1'lik Avusturya galibiyetinde iki golü atan Karamürselli Merih Demiral'ın gol sevinci sırasında bozkurt işareti yapması büyük ses getirdi.

Meğer Avusturya, Bozkurt işaretini ülke genelinde yasaklamış. Merih Demiral o gece gözlerinin içerisine baka baka bu işareti yaptı.

Merih kardeşimizin yaptığı hareketten ötürü katil İsrail başta olmak üzere ne kadar rezil ülke varsa sessiz kalan adaletsiz UEFA futbolcumuza 2 maç ceza verdi. Bu ceza Merih'e de milletimize onur verdi.

Yazının Devamı

40 saatlik işkence sizin ayıbınız!

Karate 1 Gençlik Ligi müsabakaları 27-30 Haziran tarihleri arasında Hırvatistan'ın Porec kentinde düzenlendi. Dört gün süren müsabakalara 74 ülkeden 3.721 sporcu katılım sağladı. Türkiye 43 kız, 48 erkek toplamda 91 sporcu ile 40 saatlik gidiş geliş kara yolu!!! yolculuğu ile katılım sağladı.

TESADÜF DEĞİL!

Federasyonumuzun ülkemizi temsil etmek üzere milli takım adına getirdiği 91 sporcumuzdan sadece 2 bronz madalya alması, kendi imkânlarıyla maça katılan özel kulüplerin ise 1 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalya alması tabii ki tesadüf değildir. Sonuçlara bakıldığı zaman 91 sporcu içerisinde toplam 2 bronz madalya alan milli takımımızı kutluyorum!

Yazının Devamı

Böyle olur Kobaş’ların cemiyeti!

Bir erkek çocuğu için hayatın en önemli dönüm noktalarından biri olan sünnet töreni, büyüme ve olgunlaşma sürecinde yaşanan özel bir anıdır. Karate spor vesilesi ile 40 yıla yakın bir zamandır tanıdığım değer verdiğim kıymetli Uğur Kobaş hocamızın oğlu Kuzey Kobaş’ın sünnet düğününe iştirak ettim. Kendilerinin yakın ilgi ve misafirperverliğinden dolayı teşekkürleri ilettim.

ÜNLÜ İSİMLER KATILDI

Türkiye Akdeniz Avrupa Dünya Karate Federasyonları Hakem Üyesi ve ASKF Başkan Yardımcısı Uğur Kobaş ile Beden Eğitimi Öğretmeni eşi Berrin Kobaş, oğulları Kuzey Kobaş'ın sünnet cemiyetini Serdivan Moon Davet Salonu'nda gerçekleştirdi. Spor, iş, siyaset, medya, muhtar, askeri ve esnaf camiasından çok sayıda tanınmış ismin katıldığı tören, büyük bir coşkuyla kutlandı.

Yazının Devamı

Skandal! Schengen vizesi ile yola çıktılar!

Karate 1 Gençlik Ligi müsabakaları bugün (27 Haziran) başlayacak ve 30 Haziran’da sona erecek. Büyük organizasyon Hırvatistan'ın Porec kentinde düzenlenecek. Dört gün sürecek olan müsabakalara 74 ülkeden 3721 sporcu katılım sağlayacak. Türkiye 43 kız, 48 erkek toplamda 91 sporcu ile müsabakalarda ülkemizi temsil edecek.

MUHALİF KULÜP SPORCUSU???

27-30 Haziran tarihlerinde Dünya Karate Federasyonu (WKF) tarafından Porec / Hırvatistan’da yapılacak olan “WKF Karate 1 Youth League” müsabakalarında, Çanakkale Geçilmez Spor Kulübü’nün başarılı sporcuları Alişan Akkaya ve Beyza Akkaya’ya muhalif kulüp sporcusu olmalarından dolayı federasyon kafilesine alınmadılar. Bunun üzerine Hırvatistan Karate Federasyonu’ndan aldıkları davet mektubu ile Schengen vizesi alarak ülkemizi ve kulüplerini temsil etmek için yola çıktılar.

Yazının Devamı

Antrenörler gününe dair

Sadece yılın 1 günüyle kalmayıp, ülke geleceğinin ve genç nesillerimizin mimarı olacak kadar önemli bir görevi üstlenen antrenörlerimizin 21 Haziran Antrenörler gününü kutluyorum.

Her branşın antrenörü tabii ki çok önemli ve değerlidir. Fakat karate sporunun antrenörlüğü bir başkadır. İz bırakır, sadece sporda değil hayata dair yol göstericidir. Sporcusunun başarısını kendi başarısı sayar, sevinir. Olumsuzlukta en çok o üzülür.

Olsun.

Yazının Devamı

Bu kadar skandal da fazla ama!

Türkiye Karate Federasyonu'nun başkanlık koltuğunda oturmakta inat eden başkan bey ve yönetiminin skandalları bitmek bilmiyor.

Göreve geldiği ilk günden bu yana inanılmaz olaylara imza atan başkan bey her hafta yeni bir skandalı ortaya çıkıyor.

Federasyon, malesef tarihinin en kötü idaresini yaşıyor. Şöyle ki; daha önce de bu satırlarımda dile getirdiğim gibi, TKF tarihinde olmadığı kadar derin bir yönetsel kriz içinde olduğunu yine altını çizerek bir kez daha dile getirmek istiyorum.

Yazının Devamı

Balkan bereketiyle hakem kıyım serüveni!

28. Balkan Çocuklar Karate Şampiyonası’nın İstanbul’da olması şu açıdan önemliydi. Birçok ülkeden misafir sporcu ve kafilelerini misafir olarak ağırladık. Her kategoriden 6 sporcunun yarışma ve milli sporcu olma fırsatı bulacağı için, karate ailesi olarak çok sevindik. 14 altın, 17 gümüş ve 32 bronz toplamda 63 madalya ile genel klasmanda zirvede olmak bizleri daha da mutlu etti.

Ancak yapılan yarışmaların 6 tatemide olması, açıklanan sporcu ve görev verilen antrenörler listesini incelediğimizde, bu şampiyonaya tüm kategorilerde 336 sporcu sayısına karşılık, 106 antrenör, 37 organizasyon görevlisi ile şampiyonayı tamamladık.

Fas’ın Kazablanka kentinde düzenlenen Karate 1 Premier Lig müsabakalarına, 20 sporcu 4 antrenör eşliğinde katılım sağlarken, antrenör başına 5 sporcu düştü. Balkan şampiyonasında ne hikmetse antrenör görevlendirme bolluk bereketi ile şampiyona maçları 6 tatemide olması münasebetiyle, 336 sporcuya 106 antrenör düştü. Vayy bee, kişi başı antrenöre 3,16 sporcu düştü. Maşallah Balkan bereketi bu olsa gerek!

Yazının Devamı

Karate ordusu geliyor!

Türkiye, karatede marka…

A takımımızın hocası ve kemik kadrosu Kocaeli’den ve bu anlamda çok bereketli bir şehiriz.

Eray Şamdan gibi ve Olimpiyat finalistimiz var.

Yazının Devamı

Avrupa Karate Şampiyonası’nın ardından (2)

Hırvatistan'ın Zadar kentinde düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası dördüncü gün müsabakalarında erkekler kata finalinde Ali Sofuoğlu İspanyol rakibi Quintero'yı, mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu.

2022 yılında Gaziantep'in Karataş Şahinbey Spor Salonu'nda düzenlenen, Avrupa Karate Şampiyonası'nda erkekler bireysel kata finalinde de Ali Sofuoğlu, İspanyol Damián Quintero'yu yenerek altın madalya kazandı. Burada Ali Sofuoğlu toplamda 27.34 puan toplarken, Damian 26.62 puanda kalmıştı.

Kadın takım katada Damla Su Türemen, Zehra Kaya, Elif Karaboğa’dan oluşan takımımız mükemmel bir mücadele verdi. Kendilerini tebrik ediyorum, ama onlardan da artık altın madalya bekliyoruz.

Yazının Devamı

Avrupa Karate Şampiyonası’nın ardından (1)

59. Avrupa Karate Şampiyonası Hırvatistan’ın Zadar şehrinde yapıldı. Dev organizasyona 51 ülkeden 579 sporcu katıldı. Ülke sayısı olarak iyi fakat katılım olarak oldukça az bir organizasyondu. Ülkemiz toplamda 4 altın, 8 de bronz madalya alarak takım halinde birinci oldu. Almanya, Hırvatistan, Yunanistan ve İtalya bizi takip etti. Karatede 1 numara olduğumuzu bu organizasyonda da kanıtlamış oldu. Makalemin altında madalya alan millerimizi hatırlatacağım.

NESRİN CAVADZADE

Çok özel bir isimle devam etmek istiyorum. Para karatecimiz Nesrin Cavadzade… Altın madalya kazandı… Onun için bir parantez açmak lazım. Bir kez tarihe geçen bu sporcumuz geri adım atmamak, pes etmemek nedir bize en güzel şekliyle kanıtladı. Nesrin hocamızın altın madalya kazanması bize bir şeyleri anlattı ve etrafındaki insanlara çok güzel örnek oldu. O, engelin önündeki duvarı yıktı, daha öne yaptığı gibi kürsünün en tepesine çıktı. Böyle bir tabunun yıkılması sporcular acısından da farkındalık yarattı.

Yazının Devamı

Türk karatesi Zadar’da şampiyon! Bu sevinç hepimizin!

Bir şeylere birlikte sevinmeye hasret kaldık. Birlikte, omuz omuza sevinmeyi, maalesef ki unutmaya da başlar olduk. Ancak Türk Karate Milli Takımı bu hasretimizi giderdi.

Hırvatistan’ın Zadar kentinde düzenlenen 59. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’nda Türk Karate A Milli Takımı, paralimpik sporcularımız dahil 4 Altın 8 bronz ile Avrupa şampiyonu oldu ve yine tarih yazdı. Avrupa’nın zirvesine çıkan Milli Takımımız, genel klasmanda birinci olmanın yanı sıra en fazla madalya kazanan takım unvanını da elde etti. Onların bu başarıları ile gurur duyduk, hep birlikte sevindik.

Sadece ortak sevinçleri hatırlattığı için değil aynı zamanda ülkede futboldan başka bir sporun varlığını hatırlattığı için de çok kıymetli Türk Karate Milli takımının Avrupa şampiyonluğu…

Yazının Devamı

Avrupa Karate Şampiyonası'ndan güzel haberler

Avrupa Büyükler Karate şampiyonası Hırvatistan’ın Zadar kentinde başladı ve güne çok iyi girerek 2 milli karatecimiz final bileti aldı. Kadın katada Dilara Bozan, erkek katada da Ali Sofuoğlu adını finale yazdıran isim oldu. Dört gün sürecek olan bu şampiyonada bu biletlerin artarak Ay Yıldızlı bayrağımızın dalgalanmasını diliyorum.

Şampiyonaya 51 ülkeden 600 sporcu katılım sağladı. Kuzey Kıbrıs, Mısır ve son olarak Ankara’da uzun bir kamp döneminden geçen Milli Takımımız 15 kadın, 15 erkek toplamda 30 sporcu ile ülkemizi temsil ediyor. Ay yıldızlı kafilemizle madalya mücadelesi vereceğiz ve tabii ki hedefimiz takım halinde şampiyonluk olacak.

Günün ilerleyen saatlerinde kumite maçlarına geçildi. Erkekler kumite -84 kiloda Hasan Arslan, +84 kiloda Kadir Furkan Genç, -75 kiloda Enes Bulut ve kadınlar kumite -61 kiloda İzmit'in kızı Fatma Naz Yenen adını üçüncülük finaline yazdıran isimler oldu.

Yazının Devamı

İller arası Karate ligi Finalinde Hazım Özdemir damgası

Kocaeli ilimizin ev sahipliğinde Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle ve Kocaeli Gençlik Spor il müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen “İller arası Karate Lig” final müsabakaları, İzmit Yahya kaptan Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu’nda gerçekleşti.

Nokta Medya adına organizasyonu takip ettim.

Yoğun katılımın olduğu müsabakalar öncesi yapılan hakem antrenör brifing toplantısın ardından, yakın zamanda vefat eden merhum karateciler anılarak ve ruhlarına dualar edildi. Ardından şubat ayında yapılan Avrupa hakemlik sınavını başarıyla geçen ilimizin uluslararası ilk Bayan Avrupa karate hakemi Oya Küçükateş Karakuş hocanın açılış seremonisi ile başladı.

Yazının Devamı

Mehmet Erdinç “Çelik” gibi!

Zaman zaman uğrayıp antrenmanlarına katıldığım, Darıca Çelik Spor Karate Kulübü sportif anlamda ciddi yatırımlar yaptıklarını, özverili çalışmalarıyla başarılı sporcular yetiştirdiklerini yakından gözlemlemekteyim.

Milli Takım Antrenörü Uluslararası hakem, başarılı, idealist Mehmet Erdinç Çelik hocanın yönetiminde haftanın her günü çalışıyorlar. Haftanın her günü değişik branşlarda her yaş gruplarına özel seanslarla eğitimine devam ediyorlar. Geleceğin şampiyonlarını yetiştiriyorlar.

Mehmet Erdinç Çelik çocuk yaşta başladığı karate sporuna Ahmet Akçay hoca ile başlamış daha sonra Adnan Şamdan ile sporculuk kariyerine devam edip ulusal ve uluslararası müsabakalarda dereceler elde etmiştir.

Yazının Devamı

Türkiye Karate Federasyonu’nda yaprak dökümü

Bir kişinin görevinden isteyerek ayrılma eylemi istifa etmek olarak tanımlanabilir. Fakat onurlu bir istifa sıradan bir istifa eyleminden daha ahlakidir. Onurlu bir istifa, bulunduğu kurumuna arkadaşlarına saygı duyarak, dürüstlük ve profesyonellikle yapılan, kişide bir duruşu, karakteri yansıtan eylem olarak nitelendirilebilir. Herkes istifa edebilir ama herkes onurlu bir biçimde istifa edemez.

Türkiye Karate Federasyonu’nda flaş bir gelişme daha yaşandı. Yaser Şahintekin de yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti.

2021 yılının aralık ayında Av. Aslan Abid Uğuz, Türkiye Karate Federasyonu’nun yeni başkanı olmuştu. Fakat o tarihten bu yana yaşanan başkanlık değişiminin ardından sular bir türlü durulmuyordu. Başkanlık koltuğunu Mehmet Kör’den devralan Aslan Abid başkanlığı döneminde ekibinde kriz üzerine kriz yaşanıyordu. Aslında bu gemi daha bir yılını tamamlamadan su almaya başlamıştı.

Yazının Devamı

Teşekkürler Şahinbey

Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Gaziantep Şahinbey Spor Salonu’nda yapıldı. Güzel ülkemizin birçok ilinden 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör, hakem ve federasyon görevlilerinin katılımıyla dev organizasyon üç gün sürdü.

HARİKA BİR ORGANİZASYONDU

Önceki yıllarda da çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan Şahinbey ilçesi, bu şampiyonaya da büyük önem göstermiş, en ince ayrıntıya kadar titizlikle önem verilmiş, spor karşılaşmaları yanında sosyal etkinliklerle de güzel bir ev sahipliliği yapmışlardır. Sporcular, antrenörler,i hakemler, velilerle beraber sosyal, kültürel etkinlikler ve belediyenin araçları ile şehir gezileri harika bir organizasyonu geride bıraktık.

Yazının Devamı

Karate Milli Takımımızdan Mısır’da iyi işler bekliyorum

Büyükler Karate Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonası hazırlıkları kapsamında ikinci aşamaya geçiyor. Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs kampının ardından, hazırlıkların ikinci ayağı Premier Lig Kahire müsabakaları Mısır’da düzenlenecek. Sharm El Sheikh’de başlayan hazırlık kampında Milli Takımımız, Mısır ve Hırvatistan milli takımlarıyla birlikte kamp yapacak.

HER BİRİ İLE AYRI AYRI GURUR DUYUYORUZ

19-21 Nisan 2024 tarihlerinde yapılacak Premier Lig Kare müsabakalarında, 9 kadın ve 14 erkek olmak üzere toplamda 23 sporcuyla ülkemizi temsil edilecek.Tabii ki ilimizden de çok değerli sporcularımız şehrimizi temsil edecek. Teknik ekibe ve tüm sporcularımıza yürekten başarılar diliyorum. Her biri ile gurur duyduğum millilerimiz yüreği ile mücadele ederek inanıyorum ki çok iyi sonuçlara döneceklerdir.

Yazının Devamı

Kocaeli Sümerspor gerçeği!

Çocukluk yıllarımdan beri karate sporu ile iç içe yaşadım. 2015 yıllarında tanışmış olduğum ilimizin kürek sporunun başarılı antrenörü Ümmet Subaşı hocamız vesilesiyle de Kocaeli Sümer spor kürek kulübünde hobi olarak kürek sporuna başladım. Kürek sporu, doğa sporu gibi görünse de İzmit körfezinde denize açılmak ve yaklaşık 10 kilometre kürek çekerek yapmış olduğumuz antrenmanlarımızla pek çok konuda diğer sporlardan farkını anladım. Bu farklılık güç, hız, denge, dayanıklılık ve kondisyon gerektiren bir spor olmasıdır. Bununla beraber zor gibi görünse de bu sporu yaparken denizin keyfini yaşamak bir ayrıcalık olsa gerek.

ZİRVEDEN İNMEDİLER

Kocaeli Sümerspor’un kuruluş tarihi çok yakın bir zaman olmasına rağmen, 2018 yılında olimpik branşta küçük kadınlar takım şampiyonluğu, 2019 yılında yine olimpik branşta küçük kadınlar takım şampiyonluğu, deniz küreği U-19 erkekler takım şampiyonluğu, 2020 yılı deniz küreği U-19 erkekler takım şampiyonluğu, yine aynı yıl U-19 deniz küreği kadınlar takım şampiyonluğu, deniz küreği büyük kadınlar takım şampiyonluğu, 2021 deniz küreği U-19 erkeler takım şampiyonluğu, deniz küreği U19 kadınlar takım şampiyonluğu, deniz küreği büyük kadınlar takım şampiyonluğu, 2022 yılı deniz küreği U19 erkekler takım şampiyonluğu, 2023 yılı deniz küreği U19 erkekler takım şampiyonluğu kazanarak hep zirvede yerini aldılar.

Yazının Devamı