YENİ A(H5N2) KUŞ GRİBİ ALARMI SON DAKİKA: Kuş Gribi Nasıl Bulaşır? Kuş Gribi Öldürür Mü? Kuş Gribi Belirtileri

Dünya Sağlık Örgütü kuş gribi alt türü A(H5N2) virüsü son dakika gelişmesini duyurdu. Kuş gribi kaynaklı ilk ölümcül vakanın yaşanmasıyla vatandaşlar yeni kuş gribi araştırmasına başladı. Peki, kuş gribi aşısı var mı? Kuş gribi öldürür mü? İşte A(H5N2) kuş gribi belirtileri..

YENİ A(H5N2) KUŞ GRİBİ ALARMI SON DAKİKA: Kuş Gribi Nasıl Bulaşır? Kuş Gribi Öldürür Mü? Kuş Gribi Belirtileri

Bir neslin hafızalarından silinmeyecek olan Covid-19 pandemisi ardından gündem kuş gribi oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) kuş gribi ölümlü vaka açıklaması ardından vatandaşlar araştırmalara başladı. A(H5N2) yeni kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümünün yaşanmasıyla milyonlarca vatandaş için A(H5N2) kuş gribi belirtileri sorgulandı. Mexico City'de ateş, nefes darlığı, ishal ve mide bulantısı şikayetleriyle hastaneye kaldırılan 59 yaşındaki hastanın hayatını kaybetmesiyle kuş gribi alarm durumuna geçildi. Peki, kuş gribi nasıl bulaşır? Yeni kuş gribi öldürür mü? Kuş gribi aşısı var mı? İşte merak edilenler..

KUŞ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Kuş gribi enfekte olan kuşlar tükürük, mukoza ve dışkılarıyla virüsü etrafa yayar. Hasta kümes hayvanlarıyla yakın temas kuş gribi virüsünün insanlara bulaşmasına neden olur. Kuş gribi virüsü olan hayvana dokunan insanlar kirli elleriyle gözlerinden, burnundan ya da ağzından virüsü vücuduna alır. Kuş gribi genellikle hasta ve ölü kuşlardan insanlara bulaşır. İnsandan insana bulaşma olasılığı nadirdir.

A(H5N2) KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ

Ateş

Öksürük

Solunum güçlüğü

Boğaz ağrısı

Kemik ağrıları

Baş ağrısı

İshal

Kusma

YENİ KUŞ GRİBİ ÖLDÜRÜR MÜ?

Grip benzeri belirtiler ile ortaya çıkan kuş gribi kuluçka süresi birkaç saat ile 2-3 gün arasında değişiyor. Ağır hastalık hissi ile ani başlayan ateş ardından belirtiler tek tek gözlenmeye başlıyor. Yeni kuş gribi tedavisinde antiviral ilaçlar ve destek tedavisi uygulanıyor. Kuş gribi virüsüne yakalanan hastalarda tablo ölümle sonuçlanabilir. Kronik hastalığı olan yaşlılarda kuş gribi daha ağır seyreder.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı