Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeni yasanın detayları ortaya çıktı: Ev kiralayanlar dikkat!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kiralık evler hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve depremler gibi nedenlerle Türkiye’de kiralık ev fiyatlarının ciddi oranda arttığını belirtti. Gündüz, ülke genelinde yaklaşık 110 bin evin günlük kiralık olarak kullanıldığını ve son iki yılda bu tür evlerin arzının yüzde 97 oranında arttığını ifade etti. Özellikle büyük şehirlerde ve turizm bölgelerinde, günlük kiralık evlerin kısa süreli seyahatler veya tatiller için alternatif bir seçenek haline geldiğine dikkat çeken Gündüz, bu durumun kiralık ev fiyatlarını yaklaşık dört katına çıkardığını vurguladı.

EV SAHİBİ VE KİRACI ARASINDA ANLAŞMAZLIK

Gündüz, bu artışın yanı sıra, günlük kiralama yönteminin kiralık ev stokunu azaltarak komşuluk ilişkilerini zayıflattığını, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkları artırdığını ve bazı durumlarda kiralanan evlerin başka kişilere tekrar kiralanmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, bu yöntemle konaklama modelinin turizm sektöründe yeni bir iş modeli oluşturduğunu da sözlerine ekledi. Gündüz, ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentisiyle evlerini günübirlik kiralamalarının turizmde kayıt dışı ekonomiyi ve emlak sektöründe yetkisiz aracılar olarak bilinen “ayakçı”ların sayısını artırdığını ifade etti.

15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Konut satın alan yabancıların evlerini kendi vatandaşlarına kiralamasının da bazı bölgelerde kiralık ev fiyatlarını yukarı çektiğini belirten Gündüz, yürürlüğe giren yeni bir kanuna dikkat çekti. Bu kanuna göre, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için önceden izin belgesi alınması gerektiğini belirten Gündüz, bu belge olmaksızın yapılan kiralamalar için 100 bin lira idari para cezası uygulanacağını, izin belgesi alınması için 15 gün süre verileceğini ve bu süre sonunda izin belgesi alınmazsa cezanın 500 bin liraya çıkacağını kaydetti. Kanuna göre, tekrar 15 günlük süre tanındıktan sonra da izin belgesi alınmazsa ceza ve diğer yaptırımların uygulanacağını açıkladı.

İDARİ PARA CEZASI VAR

Gündüz, yeni yasa hakkında şu detayları paylaştı: “Turizm amaçlı kiralama izni olan bir konutu, üçüncü şahıslara kendi adına kiralayanlar, her bir kiralama sözleşmesi için 100 bin lira idari para cezasına çarptırılacak. Aynı şekilde, mesken olarak kiraladığı evi turizm amaçlı kiraya verenler ya da izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler de her bir sözleşme için 100 bin lira ceza alacak.

Ayrıca, izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenler veya her seferinde 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmalarına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı evi 4 defadan fazla kiraya verenler için 1 milyon lira idari para cezası uygulanacak.”