Yerel seçim süreci başladı: 31 Mart'a giderken hangi gün, ne yaşanacak?

Türkiye 31 Mart 2024 tarihinde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarları belirlemek üzere sandığa gidecek. 31 Mart'ta gerçekleşecek seçimler için süreç de bugün itibariyle başladı. Seçime girecek olan siyasi partiler yarın ilan edilecek.

Yerel seçim süreci başladı: 31 Mart'a giderken hangi gün, ne yaşanacak?

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci başladı. Seçimin başlangıcından oy verme gününe kadar olan süreçteki iş ve işlemler, YSK tarafından ilan edilen seçim takvimine göre yürütülecek. 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'ne ilişkin seçim takvimine göre, seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS'ten veri alımı ve güncelleme durduruldu.

SEÇİME GİRECEK OLAN PARTİLER YARIN İLAN EDİLECEK

Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne yarın başlanacak, seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından yarın ilan edilecek. Siyasi partilerden, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ye bildirmeleri 3 Ocak'ta istenecek, 4 Ocak'ta, muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için başvurular da başlayacak.

SEÇMEN KAYIT SORGULAMADA SON GÜN 17 OCAK

31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde 10 Ocak tarihinde partiler hangi seçim çevresinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını mesai bitimine kadar bildirecek. Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri ise 17 Ocak'ta askından indirilecek ve itirazlar sona erecek. 17 Ocak aynı zamanda bina bazında seçmen kayıtlarının, YSK ve e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanmasının da son günü olacak.

PARTİLERİN OY PUSULASINDAKİ YERLERİ 27 OCAK'TA BELLİ OLACAK

Siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri 27 Ocak'ta YSK tarafından çekilecek kura ile ilan edilecek. Siyasi partilerin aday adayı listelerini ise 31 Ocak'a kadar seçim kurullarına teslim gerekecek. 7 Şubat'ta ise seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak ve seçmen kütükleri kesinleşecek. 11 Şubat'ta ise seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi tamamlanacak.

BAĞIMSIZ ADAYLAR İÇİN SON GÜN 20 ŞUBAT

Parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listeleri ile bağımsız adaylar 20 Şubat'taki mesai bitim saatine kadar başvurularını yapacak. Partilerin eksik listelerini tamamlaması için son gün ise 22 Şubat olarak kamuoyuna duyuruldu. Geçici aday listeleri ilan edileceği 22 Şubat tarihinden sonra gözler 29 Şubat'ta olacak ve seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

KESİN ADAYLAR 3 MART'TA BELLİ OLACAK

3 Mart tarihinde kesin aday listelerinin ilan edileceği açıklanırken; 4 Mart'ta ise sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak. 21 Mart tarihinde seçim propagandası ve yasakları başlayacağı gün olarak duyurulmasının yanı sıra 24 Mart'ta da seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak. 30 Mart'ta seçim propagandaları sona ve Türkiye 31 Mart'ta sandığa gidecek.

Kaynak: AA