Yeşil Ceviz Reçeli Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Söz konusu reçel olduğunda Türk mutfağının pek de sınır tanıdığından bahsedemeyiz. Domatesten patlıcana, çilekten vişneye, kayısıdan portakala, turunçtan incire ve hatta süte kadar pek çok reçel çeşidi bulunmaktadır. Özellikle kahvaltı sofralarının en lezzetli tatlarından biri olan reçeller, kişilerin farklı damak tatlarına da hitap etmektedir. Örneğin çilek reçeli oldukça tatlı bir lezzete sahipken vişne reçeli biraz daha mayhoş tat arayanlara hitap etmektedir.

Yapılacak olan reçellerin her biri farklı yapım dönemlerine sahiptir. Bunun nedeni elbette kullanılacak olan sebze ve meyvelerin zamanının beklenmesidir. Bu kez, belki de birçok kişinin daha önce duymadığı yeşil ceviz reçelinin nasıl yapılacağını ve bu reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını sizlere aktaracağız.

Yeşil Ceviz Reçeli Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Püf Noktaları - Resim : 1

YEŞİL CEVİZ REÇELİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

İlk olarak yeşil ceviz reçelinin yaz aylarının başında yapılması gerektiğini belirtelim. Reçel için kullanılacak olan cevizlerin toplandığı aylarda hemen işlemlerin yapılması gerekir. Aksi halde yılın geri kalanında reçellik ceviz bulmak mümkün olmayacaktır. Bunun yanı sıra yeşil ceviz reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Yeşil cevizler ağaçtan toplanacak ise boyutlarının normal bir cevizden küçük anacak erikten büyük olması gerekir
  • Ceviz toplarken, cevize kürdan batırılarak kürdanın arka kısmından çıkması, cevizin reçel için uygun olduğunu gösterecektir
  • Reçel için kullanılacak olan cevizler genel olarak mayıs aylarında kendini gösterir. Ancak bazı durumlarda haziran ayının ortalarına kadar bu cevizleri bulmak mümkündür
  • Ceviz reçelinin kıvamını aşması ve lezzetinin ortaya çıkması için pişme sürecinden sonra beş gün dinlendirilmesi gerekir

YEŞİL CEVİZ REÇELİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

İlk kez yeşil ceviz reçeli deneyecek olanlar bu işlemin biraz zor ve uzun olduğunu düşünebilir. Ancak yapım aşamasına başlandıktan sonra işlemlerin pratik olduğunu sizlerde göreceksiniz. Aynı zamanda ikinci kez yeşil ceviz reçeli yapmak daha kolay bir hal alacaktır. Yeşil ceviz reçeli yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

  • 2 kg reçellik ceviz
  • 1 su bardağı sönmüş kireç
  • 2 kg şeker
  • 2 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 adet limonun suyu

YEŞİL CEVİZ REÇELİ NASIL YAPILIR?

Yeşil ceviz reçeli yapmak için ilk olarak cevizlerin yıkanması ve kabuklarının ayıklanması gerekir. Bu aşamada cevizlerin rengi ellere bulaşacağından dolayı eldiven kullanılmasında fayda olacaktır. Ardından cevizler su dolu bir kabın içerisine alınır ve beş gün boyunca her gün cevizlerin suyu süzülüp yenisi ile doldurulur. Bu aşamada cevizlerin rengi kaba da geçeceği için değerli bir kabın kullanılmamasına dikkat etmenizde fayda olacaktır.

Beşinci gün cevizlerin suyu süzülür ve kabın yarısına kadar ılık su eklenir. Üzerine kireç ilave edilir ve eriyene kadar karıştırılır. Bu suyun içerisine eklenen cevizler bir gece dinlendirilir. Ertesi gün suyu süzülen cevizlerin iyice yıkanır ve uygun bir tencere alınır. Cevizlerin üzerini geçecek kadar su ilave edildikten sonra orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra su süzülür, cevizler yıkanır ve tekrar su eklenerek kaynatılır. Bu işlem iki kez daha tekrarlanır. Son olarak süzülen cevizler bir kaba alınır ve üzerine limon suyu eklenerek ılımaya bırakılır. Cevizler daha sonra kürdan yardımı ile birkaç kez delinir ve yeniden tencereye alınır. Üzerine şeker ilave edilir ve on beş dakika dinlenmesi için beklenir. Ardından tencerenin yarısına kadar su eklenir ve bir saat pişirilir. Bir gece dinlendirildikten sonra orta ateşte bir saat daha pişirilir. Artık hazır olan yeşil ceviz reçeli, uygun cam kavanozlara aktarılarak muhafaza edilebilir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız