Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yılbaşı Kutlamak Günah Mı Diyanet? Müslümanlar Yılbaşı Kutlar Mı? İslam Dininde Yılbaşı Kutlamak Günah Mıdır?

Her yıl sonunda araştırılan yılbaşı kutlamaları 2023 yılı biterken de gündeme girdi. Yılbaşı kutlamak günah mı merak konusu oldu. İslam dininde yılbaşı olup olmadığı araştırılmaya başladı. Peki, Müslümanlar yılbaşı kutlar mı? İslam dininde yılbaşı kutlamak günah mıdır? İşte yanıtı..

Her yıl sonunda araştırılan

2023’ün bitmesine kısa süre kala yılbaşı hazırlıkları başladı. 2024 yılına girmeye sayılı gün kala Müslümanlar yılbaşı kutlar mı araştırmaları hızlandı. Koca bir yılı ardında bırakacak olan milyonlarca vatandaş yılbaşı kutlamak günah mı sorusuna yanıt aradı. Yılbaşı çiçeği kokina alıp evin farklı bölümlerine yerleştirmek isteyen vatandaşlar gözlerini yılbaşı gecesine çevirdi. Yılbaşına geri sayım başlarken arama motorlarında Müslümanlar yılbaşı kutlar mı, caiz değildir ne demek, noel nedir, yılbaşı Müslümanlara günah mı, yılbaşı çekilişi yapmak günah mı, yılbaşı ağacı neden günah, İslam dininde yılbaşı kutlamak günah mıdır araştırmaları yapıldı. Peki, yılbaşı kutlamak günah mı diyanet? Müslümanlar yılbaşı kutlar mı? İşte yanıtı..

MÜSLÜMANLAR YILBAŞI KUTLAR MI?

Müslümanlar arasında yılbaşı kutlamaları konusunda farklı görüşler oluşmaya başladı. İslam dünyasında bu konuda çeşitli yaklaşımlar var. Müslümanlar arasında kutlama ya da kutlamama eğilimleri caiz değildir. İslam dünyasında genellikle dini bayramlar, İslam ayları ve özel günler daha fazla vurgulanır. Bazı Müslümanlar yılbaşı kutlamalarını dini bir bağlamda olmaması nedeniyle tercih etmez. Diğerleri ise yılbaşını sadece bir takvim değişikliği olarak görüp aile ve dostlarla bir araya gelerek bu dönemi sosyal etkileşim ve eğlence içinde kutlar. İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak Müslümanlara haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa’nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.

YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI?

İslam alimlerine göre yılbaşı haramdır. Diyanet yılbaşı açıklamasında, “Peygamberimiz Hz. Mu-hammed (S.A.S.)’in Mekke’den Medine’ye hicreti, Kamerî takvimde yılbaşı olarak kabul edildiği gibi, Hz. İsa’nın doğumu da, Miladi takvimde yılbaşı kabul edilmiştir. Hz. İsa’nın doğum tarihinin 1 Ocak olduğu kesin olmamakla birlikte, Hristiyan âlemi yılbaşı gecesini Hz. İsa’nın doğum yıldönümü olduğu mülâhaza ve inancıyla kutlarlar; o gece için özel yemekler ve eğlenceler yaparlar, çocukları için önceden alıp hazırladıkları bazı hediyeleri -efsanevî bir kişi olan Noel baba’nın getirmiş olduğunu söyleyerek, çocuklarına verirler, onları buna inandırırlar. Yeni yıl dolayısıyla tebrikleşmekte bir sakınca yoktur. Ancak bir Müslümanın yılbaşı gecesi için özel yemek ve eğlenceler hazırlayarak Hristiyanların örf ve geleneklerini taklit etmesi uygun değildir” denir.