Yoğurt Çorbası Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Kışın soğuk havalarda tüketilen bir kase çorba, insanın içinin ısınmasını sağlarken aynı zamanda yemeklere enfes bir başlangıç yapılmasına da imkan sunar. Türk mutfağı, çorba çeşitleri konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu çorbalar arasında en sık tercih edileni ise yoğurt çorbasıdır. Hem doyurucu özelliği hem de lezzetli tadı ile hemen hemen herkesin favorisi olan yoğurt çorbası hem sıcak hem de soğuk tariflere sahiptir.

Bu yazımızsa sıcak sıcak tüketilen yoğurt çorbasının ekşi olmaması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve aynı zamanda lezzetli bir yoğurtlu çorbanın nasıl yapılması gerektiğini sizlere aktaracağız. Yoğurt çorbası yaparken bazı püf noktalarına dikkat ederek hem çorbanın ekşi olmamasını hem de yoğurdun kesilmemesini sağlayabilirsiniz.

Yoğurt Çorbası Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

YOĞURT ÇORBASI İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Lezzetli bir yoğurt çorbası yapmak için ilk olarak malzemelerin özenle seçilmesi gerekir. İşte bu enfes çorba için ihtiyacınız olan malzemeler;

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 6 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

YOĞURT ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Yoğurt çorbası yapmak için ilk olarak kullanılacak olan tencereye 2 su bardağı yoğurt ve 1,5 yemek kaşığı un eklenerek pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırılmalıdır. Bu aşamada biraz ekşi tat sevenler limon suyu ilavesi yapabilir. Ancak çorbanın ekşi olmaması adına limon suyunu listeden çıkartılıyor. Malzemeler karıştırıldıktan sonra üzerine bir yumurtanın sarısı ilave edilir ve yeniden karıştırılır. Ardından altı su bardağı soğuk su eklenir ve karıştırıldıktan sonra orta ateşte kaynamaya bırakılır. Çorba kaynamaya başlayınca yıkanıp süzülen pirinler karışıma ilave edilir ve tekrar kaynamaya bırakılır. Bu sırada ayrı bir tavada ikişer yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağı kızdırılır. Üzerine kuru nane eklenir ve bir, iki tur karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır. Hazırlanan bu karışım, ocaktaki çorbanın üzerine ilave edilir. Damak tadına göre tuz ve pul biber de eklendikten sonra çorba karıştırılır ve servise hazır hale gelir.

YOĞURT ÇORBASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Yoğurt çorbası yaparken tercih edilecek olan yoğurdun süzme yoğurt olmasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda yoğurdun tüketim tarihi de oldukça önemlidir. Aksi halde yoğurdun kesilmesi ve çorbanın ekşi bir tada sahip olması kaçınılmaz olur. Bunun yanı sıra birçok tarifte kullanılan limon suyunun tarife dahil edilmesi de yine çorbada hafif bir ekşiliğin olmasına neden olur. Tüm püf noktalarına dikkat ederek hazırlanan çorbada yine ekşi bir tat var ise bu kez az miktarda süt ilavesi yaparak, ekşi tadın geçmesini sağlayabilirsiniz.

YOĞURT ÇORBASININ FAYDALARI NELERDİR?

Yetişkinlerin severek tükettiği yoğurt çorbası, katı gıdaya geçen bebekler için de oldukça faydalı ve besleyicidir. Bu nedenle yeni anne olanlar da sık sık bu çorbayı yaparak bebeklerinin sağlıklı gelişimine destek olmaktadır. Yoğurt çorbasının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yoğurt içeren bu çorba, sindirim sistemini destekleyen probiyotik açısından oldukça zengindir.
  • Yoğurt içeriği ile yoğurt çorbası, kemik sağlığını korur. Nitekim yüksek oranda kalsiyuma sahiptir.
  • B vitamini ile vücudun vitamin ihtiyacını karşılar.
  • Hafif ve besleyici olduğu için tokluk hissi verir ve kilo vermek konusunda yardımcı olur.