Yoğurt Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Eskilerden günümüze kadar ulaşan gelenekler arasında; evde yoğurt mayalamak, tarhana yapmak, erişte kesmek, salça ve konserve hazırlamak gibi pek çok şey yer alır. Anneannelerimiz ve babaannelerimiz bu işlemleri mevsimlere göre yapar ve bir sonraki aylar için hazırlıklarını tamamlardı. Yoğurt yapımı ise her daim evlerde gerçekleşen bir ritüel olarak hafızalarımızda yer alır. Sokakta satılan tazecik sütlerin alınması ile hazırlanan yoğurtların tadı her zaman için farklı bir güzeldi.

Günümüzde de evlerde yoğurt mayalama işlemi çok sık tercih edilmeye başlandı. Hem fiyatların artması hem de daha sağlıklı yoğurtların tüketilmek istenmesi bu işlemlerin sık sık yapılmasına sebep oldu. Yoğurt mayalama işlemi her ne kadar kolay gibi gözükse de bilinmesi gereken farklı püf noktaları vardır. Bunlara dikkat edilmediği taktirde yoğurdun tutmaması ya da tadının ekşi olması gibi sorunlar ile karşılaşılabilir. Özellikle yoğurdun tadının ekşi olması ya da çok hızlı bir şekilde ekşimeye başlaması, evde yoğurt yapanların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Yoğurt Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

EVDE YAPILAN YOĞURT NEDEN EKŞİR?

Hemen hemen herkes artık evde kendi yoğurdunu kendisi yapmaya başladı. Bunun için tercih edilecek sütten, sütün ne kadar kaynatılmasına kadar pek çok unsurun en iyi şekilde bilinmesi gerekir. Aksi halde yapılan yoğurt oldukça ekşi bir tada sahip olacaktır. Yoğurdun ekşi olma nedenleri arasında şunlar yer alır;

  • Yoğurdun ekşi olmasının ilk nedeni tercih edilen sütün taze olmamasıdır. Aynı zamanda kullanılan mayanın ekşi olması da yoğurdun ekşi olmasına neden olur.
  • Sıcak ve soğuk dengesinin iyi ayarlanamaması yoğurdun ekşi olmasına neden olur. Yoğurdun mayalanması için en ideal sıcaklık, serçe parmağın süte dokunduğunda dayanılacak seviyede olmasıdır. Bu sıcaklık elde edildiğinde, oda sıcaklığında bekletilen maya süte ilave edilebilir. Bu seviyeden daha sıcak ya da daha soğuk bir noktada yoğurt mayalanır ise ekşi bir tat elde edilecektir.
  • Tüm bunların yanı sıra evde yapılan yoğurdun içerisine kirli kaşık sokmak, yoğurdun sürekli olarak buzdolabından çıkartılıp, oda sıcaklığına gelmesinin beklenmesi ve ardından yeninden buzdolabında muhafaza edilmesi de yoğurdun hızlı bir şekilde ekşimesine neden olacaktır.

YOĞURDUN EKŞİ OLMAMASI İÇİN NELER YAPILIR?

Evlerde yapılan yoğurtların ekşi olması, birçok kişinin karşılaştığı sorunlar arasında yer alır. Bunun önüne geçilebilmesi için ilk olarak tercih edilecek olan sütün özenle seçilmesi gerekir. Özellikle marketlerde satılan kutu sütlerin yoğurt yapımında kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Aksi halde boşa zaman harcanmış olacaktır. Nitekim bu sütler ile yoğurdun tutma ihtimali yoktur. O nedenle tercih edilecek olan sütün taze olması gerekir. Aynı zamanda kullanılacak olan mayanın da taze olması, yoğurdun ekşi bir tada sahip olmasını engelleyecektir. Bunun yanı sıra ekşi bir yoğurt elde etmemek için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Sıcak soğuk dengesinin iyi ayarlanması,
  • Kullanılacak olan mayanın oda sıcaklığında bekletilmesi,
  • Yoğurdun porsiyonluk olarak mayalanması,
  • Yapılan yoğurdun kısa sürede tüketilmesi,
  • Yoğurdun sürekli olarak buzdolabından çıkartılarak uzun süre oda sıcaklığında bekletilmemesi.

EV YOĞURDUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Evde yapılan yoğurtlar, dışarıda hazır olarak satılan yoğurtlara nazaran çok daha sağlıklıdır. Nitekim ev yoğurtlarının içerisinde raf ömürlerinin uzun olmasını sağlayacak farklı mikroorganizmalar bulunmaz. Evde yapılan yoğurdun insan sağlığına faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kemik sağlığını korur.
  • Depresyona iyi gelir.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Kanser riskini azaltır.
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız