Yoğurtlu Beyaz Tarhana Hamuru Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası
Tarhana, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Evlerde özenle hazırlana tarhana hamurları belli bir süre boyunca kuruması için bekletilir. Bekleme aşamasında hamurların düzenli olarak ters düz edilmesi ise oldukça önemlidir. Tamamen kuruyan tarhanalar, toz haline getirildikten sonra cam kavanozlara ya da bez torbalara alınır ve güvenli bir şekilde muhafaza edilir.
Hem akşam yemeklerinde hem de sabah kahvaltılarında sıklıkla tercih edilen tarhana çorbası, besleyici değerleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Birçok kişinin şifa kaynağı olarak gördüğü bu çorbanın üzerine bir de kızarmış ekmek ilave edildiğinde, damaklarda lezzet şöleni yaşanması kaçınılmaz olur. Bugüne kadar tarhananın hep kırmızı olduğunu görenler, bu kez yoğurtlu beyaz tarhana hamurunun nasıl yapılacağının detaylarını yazımızın içeriğinde bulabilecek.
YOĞURTLU BEYAZ TARHANA HAMURU YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Yoğurtlu beyaz tarhana hamuru yapmak için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 2 kg göce (kepeksiz buğday yarması)
- 1 kg süzme yoğurt
- 1 kahve fincanı tuz
- Alabildiği kadar su
YOĞURTLU BEYAZ TARHANA HAMURU NASIL YAPILIR?
Yoğurtlu beyaz tarhana hamuru yapmak için ilk olarak iki kilogram göcenin bir tencereye aktarılması ve üzerine su ilave edilmesi gerekir. Lapa bir kıvam alana kadar düzenli olarak karıştırılarak pişirilmelidir. Karışışım sarı, sert bir hamur haline geldiğinde ocaktan alınması ve soğuyana kadar beklenmesi gerekir. Karışım soğuduğunda süzme yoğurt ilave edilir ve son olarak tuz eklenir. Tüm malzemeler birbiri ile karışına kadar ve kıvamına gelene kadar karıştırılmalıdır. Elde edilen karışım, derin bir kabın içerisine alınır ve üzeri kapatılmadan mayalanması için beklenir. Bu süreçte aralıklı olarak karıştırılması gerektiği unutulmamalıdır.
Mayalanan tarhanadan avuç içi büyüklüğünde bezeler alınır ve ova bir şekil verilir. Orta kısımlar, parmak ıslatıldıktan sonra delinir ve tüm malzeme bitene kadar bu işleme devam edilir. Ardından güneş gören bir yerde yoğurtlu beyaz tarhana hamurunun kuruması beklenir. Kuruyan tarhanalar muhafaza edilmek için cam kavanozlara ya da bez torbalara aktarılabilir.
YOĞURTLU BEYAZ TARHANA HAMURU YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Yoğurtlu beyaz tarhana hamuru yaparken kullanılan göce, kepeksiz buğday yarmasıdır. Aynı zamanda göceye ek olarak buğday unu da ilave edilebilir. Bu durum, yörelerde tercih edilen tariflere göre değişiklik göstermektedir. Tarifte kullanılan yoğurdun, doğal köy yoğurdu olması, yoğurtlu beyaz tarhana hamurunun daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda dileyenler, köy nohudu ekleyerek de hamura farklı bir tat katabilir. Tarhana hamurunun fermente olması için i ila beş gün boyunca bekletilmesi gerekir. Bu sayede daha sağlıklı, sindirimi kolay ve besin değeri yüksek bir tarhana çorbası elde edilebilir.
TARHANA ÇORBASININ FAYDALARI NELERDİR?
Tarhana çorbası, Türk kültüründe ayrı bir yere sahiptir. Sağlık açısından oldukça yararlı olan bu çorbanın en çok bilinen faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Tarhana çorbası sindirim sisteminin çalışmasın destekler ve sindirimi kolaylaştırır.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış mevsimi hastalıkların meydana gelme riskini düşürür.
- Kemik gelişimin destekler ve kemikleri güçlendirir.
- Kötü kolesterolü dengeler.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Ciltteki kırışıklıkların meydana gelmesini geciktirir.
- Saç dökülmelerini azaltır.
- Halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir.
- Zihinsel gelişimi destekler.
- Bebekler için ideal bir besin kaynağıdır.