YRP Kocaeli Milletvekilli Mehmet Aşıla; "Kar şirketlerin zarar halkın"

YRP Kocaeli Milletvekili Mehmet Aşıla, Erzincan’da meydana gelen maden faciası ile ilgili yaptığı konuşmada altın madenciliğini eleştirdi.

YRP Kocaeli Milletvekilli Mehmet Aşıla; "Kar şirketlerin zarar halkın"

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, dün saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı. İlk belirlemelere göre 9 işçi toprak altında kaldı. Toprak altında kalan işçileri bulma çalışmaları sürerken saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.

TBMM’DE KONUŞTU

Maden sahasında çalışmalar devam ederken Yeniden Refah Partisi Kocaeli Milletvekili Mehmet Aşıla, konu ile ilgili TBMM Genel Kurulunda konuşma gerçekleştirdi. Meclis Başkanvekilinden söz alan Aşıla, altın madenlerinin çıkarıldığı hiçbir ülkenin zenginleşmediğini vurgulayarak , “Toprağın üstü ALTINdan daha değerlidir” ifadelerini kullandı.

“YERALTI SULARINA SİYANÜR BULAŞMASI SÖZ KONUSU”

Aşıla yaptığı konuşmada, “Altın madeninde dün yaşanan toprak kayması sonucu 9 vatandaşımız toprak altında kalmıştır. Tek bir madencinin can kaybı yaşamaması umudu ile sürecin tamamlanmasını temenni ediyoruz. Uzmanların da belirttiğine göre bu felaket göz göre göre gerçekleşmiştir. Bu bir cinayettir. Bakanlık akan malzemenin fırat nehrine ulaşmasını engellemek amacı ile Sabırlı Deresinin Fırat’a ulaştığı yerlerdeki menfezlerin kapatıldığını bildirmiştir. Sabırlı Deresinin kapattıklarına göre demek ki dereye, toprağa ve yeraltı sularına siyanürün bulaşması söz konusudur.

“EGEMEN SINIFLAR SÖMÜRÜLMEKTE”

Bu alanın temizliği nasıl yapılacaktır? Orada tarım sulama yapılıyor. Vatandaşlar yeraltı sularını kullanıyor. Çok iyi biliyoruz ki altın madenciliğinde kâr, çok uluslu şirketlere risk ve zararı da halka çıkmaktadır. Altın madeni çıkarılan hiçbir ülke zenginleşmemektedir. Aksine ülkenin yeraltı kaynakları egemen sınıflar ve işbirlikçisi şirketler tarafından sömürülmekte ve yerel halka mahvolmuş doğa ve tarım alanları bırakılmaktadır. Unutulmamalıdır ki toprağın üstü altından daha değerlidir” dedi.