Yüzbinlerce liralık zarar! Esnaf elektrik kesintilerine isyan etti

Kartepe İstasyon mahallesinde sık sık meydana gelen elektrik kesintilerine isyan eden mahalle esnafı SEDAŞ’a tepki gösterdi. Kesintiler nedeni ile maddi zararları olduğunu ifade eden esnaf, konu ile ilgili muhatap bulamadıklarını ifade etti

Başiskele’de ve Kartepe bölgesinde son günlerde daha da sıklaşan elektrik kesintileri bölgede yaşayan vatandaşları isyan ettirdi. Kartepe İstasyon Mahallesinde iki gündür mesai saatlerinde bölgeye elektrik verilmiyor. Gün içerisinde sürekli kesilen elektrikler nedeniyle birçok elektronik cihaz arızalandı. İstasyon Mahallesi Mithatpaşa Caddesi esnafı bugün akşam saatlerinde bir araya gelerek SEDAŞ’a ateş püskürdü. Duruma tepki gösteren vatandaşlar yetkilileri göreve çağırdı.

“SESİMİZİ DUYMAK İSTEMİYORLAR”

Esnaf adına açıklama yapan Avukat Furkan Ali Kandaz, “Burası Kartepe’nin ana arterlerinden biri. Çok sayıda esnafımız var burada. Problemimiz elektrik kesintilerinin uzun süredir ve süregelen bir şekilde devam etmesi. SEDAŞ'tan şikayetçiyiz. Sesimizi duyurmak istiyoruz ama yetkili olan kurumlar bizim sesimizi duymuyorlar ve duysalar da gereğini yapamıyorlar. Dün yedi saat kesinti vardı. Bugün de aynı şekilde bir kesinti var. Dört saatlik bir kesinti var. Daha önceki günlerde de kesintiler oldu. Kesintiler haricinde elektronik eşyalarımız yandı. Burada kasabımız, manavımız var, Marketimiz var. Bozulabilir gıdalar dolaplar yandığı için bozuldu. Buradaki bütün esnaflar jeneratör almak zorunda kaldı. Yani imkanı olanlar, maddi imkanı olanlar jeneratörle işlerini yapmaya çalışıyorlar. Üç kuruş para kazanıyorlar. Kazandıklarında jeneratörün mazotuna veriyorlar.

Yüzbinlerce liralık zarar! Esnaf elektrik kesintilerine isyan etti - Resim : 1

“ORTAÇAĞ KARANLIĞINA MAHKUM EDİLİYORUZ”

Bu durumdan dolayı şikayetçiyiz. Çünkü SEDAŞ aramalara dalga geçer gibi karşılık veriyor. CİMER'e yazabilirsiniz işte bankalardaki klima yoğunluğu sebebiyle kesilir. Yani biz bu mazeretleri duymak zorunda değiliz. Binlerce lira fatura ödüyoruz. Bakım ücreti ödüyoruz. Kaçak elektrik bedeli ödüyoruz. Ama aldığımız hizmet yani 2024 yılının Türkiye'sinde bizi orta çağın karanlığına mahkum ettiler. Bundan dolayı da biz mağduruz” dedi.

Yüzbinlerce liralık zarar! Esnaf elektrik kesintilerine isyan etti - Resim : 2

“ŞİKAYET EDİNCE MUHALİF DENİYOR”

Lokanta esnaflarından Dursun Çelik ise “Benim sürekli klimalarım arızalanıyor. Servis bakımı yaptırıyoruz. Hatta son faturalarımı ödeyemedim. Bulaşık makinem de arıza yaptı. Toptan et aldığımız için etlerimiz de bozulma noktasına geldi. Saat 12.00 ile 18.30 arasında elektrik verilmedi. Daha önce biz buradaki yerel yönetimlere de ilettik. SEDAŞ zaten kimseyi dinlemiyor. Yerel yönetimlerde yoğunluktan kaynaklı olduğunu söylüyor. Şikayetlerimizi söyleyince muhalefet vesaire deniliyor. SEDAŞ Kartepe yatırım yapmıyor kardeşim. Sadece elektrik değil. Yollar, toz toprak Her şeyle biz mücadele etmeye çalışıyoruz. Yani yöneticilerden ve SEDAŞ'tan şikayetimiz var.

Yüzbinlerce liralık zarar! Esnaf elektrik kesintilerine isyan etti - Resim : 3

“BU MAĞDURİYETİ YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Bölge esnaflarından Saim Bamidici ise, “İki üç günde bir elektrik gidiyor ve benim bütün işlerimde elektrik üzerindeydi mağdurum. Kartepe'de benim evin dolabı yandı. Bu mağduriyeti yaşamak istemiyorum. Biz burada yaşıyoruz. Bir de burası Kocaeli'nin göbeği bir Kocaeli'nin yıldızı turizm yeridir. Sanki dağ başında köyde yaşıyoruz. Her iki günde bir elektrik gidiyor. Bugün 5 saat elektrik kesildi. Müşteriyi dükkanlara alamıyoruz. Bu mağduriyeti yaşamak hakkımız hakları yok.

Yüzbinlerce liralık zarar! Esnaf elektrik kesintilerine isyan etti - Resim : 4

“PERSONELİ İZNE GÖNDERİYORUZ ELEKTRİK GELİYOR”

Oto yıkama esnafı Halil Bayraklı ise mahallenin yükünü çektiklerini ifade ederek, “SEDAŞ mesaj atıyor şu saatler arasında elektrik olmayacak diye. Personeli izne çıkarıyoruz bir bakıyoruz ki elektrik var. Şikayetimizi aktarıyoruz arkadaşların bize verdiği cevap. Devlet bize vermiyor. Biz bu sıkıntıları söylüyoruz. Devleti öne atıyor bize. Diyorum ki sen devlet değilsin. Böyle bir şeye hakkın yok. Termikleri soğuması için çıkarıyoruz diyorlar. Bunların daha yükseği yok mu? Bayram öncesi makine yandı. Adamı arıyoruz. Benimle dalga geçer gibi konuşuyorlar. Elektrik kesiliyor. Sorsan planlı çalışma yok, arıza yok ama elektrik de yok” diyerek duruma tepki gösterdi.

Yüzbinlerce liralık zarar! Esnaf elektrik kesintilerine isyan etti - Resim : 5

YÜZBİNLERCE LİRA ZARAR

Bir başka lokanta esnafı Rıdvan Çeçen ise elektrik kesinleri nedeni ile jeneratör almak zorunda kaldıklarını ifade etti. Gıda işi yaptıkları gerekçesi ile elektrik kesintilerinin kendilerini mağdur ettiklerini ifade eden Çeçen, kilolarca etin sıcak nedeni ile bozulduğunu ifade etti. Bölgede pizza dükkanı işleten Hediyetullah Köhrem’in yaklaşık 600 bin lira değerinde olan pizza pişirme makinası ise elektrik kesintilerinden dolayı arızalandı. Yaklaşık 20 kasa pizza hamuru ise bozulduğu için çöpe gidecek.

Yüzbinlerce liralık zarar! Esnaf elektrik kesintilerine isyan etti - Resim : 6

KİLOLARCA ET ÇÖPE GİTTİ

Bölgede en büyük zarara uğrayan esnaflarıdan biri olan Kasap Dükkanı işletmecisi Muammer Bilgen her ay düzenli fatura ödemesine rağmen hak ettikleri hizmeti alamadıklarını ifade etti. 2 gündür meydana gelen kesinti nedeni ile kilolarca eti çöpe atmak zorunda kaldıklarını ifade eden Bilgen, zararının oldukça büyük olduğunu ifade etti.

Yüzbinlerce liralık zarar! Esnaf elektrik kesintilerine isyan etti - Resim : 7

Kaynak: Serhat Güneş