Yüzde 40 Engelli Raporu ile Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?
Belli bir engel oranına sahip olan vatandaşların yaşamlarının daha kolay bir hale gelmesi için bazı ayrıcalıklar bulunur. Bu ayrıcalıklar arasında engelli bireylerin araç satın alım işlemleri de yer alır. Bu kişilerin ulaşım sorunlarının çözülebilmesi ve engelli bireylerin trafikte daha rahat olabilmesi için özel tüketim vergisi muafiyeti bulunur.
Özel tüketim vergisi muafiyetinden yararlanarak araç satın alınabilmesi için belli başlı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartların başında ise bireylerin belli bir engel oranına sahip olması yer alır. Bu kişiler aynı zamanda motorlu taşıtlar vergisinde de muaf olmaktadır. Motor silindir hacmine bağlı olarak alına özel tüketim vergisi, kişinin engel yüzdesine göre sıfırlanmaktadır.
ENGELLİ RAPORU BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
Engelli bireylerin araç satın alabilmesi ve bu işlemlerde özel tüketim vergisinden muaf olabilmesi için ilk olarak resmi bir engel raporuna ihtiyacı vardır. Kişilerin engelli raporuna başvurabilmesi için hazırlaması gereken evraklar ise şunlardır;
- Rapor alacak olan engelli kişinin nüfus cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve beş adet vesikalık fotoğrafı
- Vasi kararının belgesi (Engelli bireyin 18 yaşından küçük olması halinde)
- Engellilere özel başvuru formu
- İmzalı ve onaylı muayene belgesi
- Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na başvurmak için hastane tarafından verilen dilekçe
ENGELLİ ARAÇ ALIMI İÇİN GEREKLİ OLAN EVRAKLAR NELERDİR?
Engelli bireylerin araç satın alabilmesi için bazı evrakları beyan etmesi gerekir. Bu evraklar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Engelli bireye ait engel raporu
- Özel tüketim vergisi ödeme belgesi (vergi dairelerinden alınır)
- Sürücü belgesi
YÜZDE 40 ENGELLİ RAPORU İLE ARAÇ ALIM ŞARTLARI
Engelli bireyin engel oranı yüzde 40 ila yüzde 89 arasında ise özel tüketim vergisi indirimi yüzde 26,3 oranında olur. Katma değer vergisi ödemesi ise yüzde 15,24 oranında uygulanır. Yüzde 40 engelli bir vatandaş özel tüketim vergisi indirimi ile araç satın almak için ilk olarak gerekli şartları sağlaması gerekir. Yüzde 40 engelli raporu ile araç alma şartları şu şekildedir;
- Engelli raporu ile araç almak için engelli bireyin en ez yüzde 40 uzuv kaybının olması gerekir.
- Aracı satın alacak olan engelli bireyin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- Tam teşekküllü hastaneden alınan engelli raporunun yüzde 40 ila 89 arasında olması ve ‘sürücü belgesi alabilir’ ibaresine sahip olması gerekir.
- Yüzde 40 engelli kişinin engel durumundan dolayı aksamlı bir araç kullanması gerekiyor ise bu durumun raporda belirtilmesi gerekir.
- Kişinin engel raporunda ‘otomatik vites araç kullanabilir’ ya da ‘otomatik vites araç kullanamaz’ ibarelerinden biri yer alıyor ise buna uygun bir araç satın almak zorundadır.
YÜZDE 40 ENGELLİ BİREYİN ARACINI KİMLER KULLANABİLİR?
Engelli bireylerin adına olan araçları kimlerin kullanabileceği Trafik Yönetmeliği ile belirlenmektedir. Engelli bireylerin sahip oldukları raporlarında ‘sürücü ehliyeti alabilir’ ibaresi yer almıyor ise araçlarını bir başkasına kullandırabilirler. Ancak bu durumda araç ruhsatına üç kişinin daha eklenmesi gerekir.
Engelli vatandaşın aracını kullanabilecek kişilerin ikinci derece ya da üçüncü derece akrabası olması gerekir. Böyle birilerinin olmaması halinde noter tarafından onaylanan iş arkadaşları da araç kullanımını sağlayabilir. Ancak bu prosedürler ile tanımlanmayan kişilerin, yüzde 40 engelli bireylerin araçlarını kullanması para cezalarının yanı sıra aracın bağlanmasına da neden olacaktır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.