Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zeytinoğlu Bakan Bolat’tan da sanayi alanı istedi

Odanın Kasım ayı meclis toplantısında konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. İlimizin daha da küçülmesini istemiyoruz” dedi.

Odanın Kasım ayı meclis

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Kasım ayı meclis toplantısı, bugün oda hizmet binasında gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlık yaptığı meclis toplantısının konuğu ise Ticaret Bakanı Ömer Bolat oldu. Kocaeli Sanayi Odası’nda Bakan Bolat’ı; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü, AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysel Tipioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus karşıladı. Meclis toplantısı, Ayhan Zeytinoğlu’nun aylık faaliyet raporu sunumu ile başladı.

“KUR İHRACATI DESTEKLİYOR”

Ekonomik verileri değerlendirerek sunumuna başlayan Zeytinoğlu, konuşmasında şunların söyledi; “Kurun enflasyona geçişkenliğini biliyoruz. Bununla birlikte kurun ihracatı destekliyor olması da önemli. Bu nedenle ihracatçıya verilen desteklerin bütçenin elverdiği ölçüde daha fazla olması gerektiğini düşünüyoruz. Enflasyondaki aylık artışların hız kestiğini görüyoruz. Ancak önümüzdeki aylarda baz etkisiyle, enflasyonda bir ivmelenme görebiliriz.

‘YABANCI SERMAYEYİ ÇEKMEMİZ GEREKİYOR’

Çalışmak isteyen sayısının düşüklüğüne bağlı olarak işsizlik oranımızın düşük göründüğünü gösteriyor. Nüfusumuza oranla çalışan sayısının daha yüksek seviyelerde olması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de yabancı sermayeyi ülkemize çekmemiz gerekiyor. Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir il. İlimiz yüz ölçümünün sadece yüzde 1,9’luk kısmı sanayi alanı. Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Sanayi alan oranı açısından ilk 15 il arasında 2. sıradayız. Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz, diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. İlimizin daha da küçülmesini istemiyoruz.

‘VİZE SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ’

Türkiye Vize Serbestliği sürecinde 6 kriter kaldı. Terörle mücadele yasasının revizyonu, yolsuzlukla mücadele strateji, kişisel verilerin korunması yasasının güncellenmesi, europol ile operasyonel işbirliği anlaşması, Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının uygulanması, AB ülkeleri ile adli konularda işbirliği. Türkiye 2016 sonrasında bu konuda kriterleri tamamlayamadı. Süreç içinde AB’nin vize uygulamaları da daha sertleşti. 2022 yılında tüm Schengen alanında red oranı ortalaması yüzde 17,9 iken bu oran 2023 yılında yüzde 50’lere ulaştı. Türkiye Vize serbestliği sürecindeki 6 kriterin de bir an önce tamamlanması için somut adımların atılması ve vize sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz.

‘SİCİLLERİN OLUŞTURULMASINI TALEP EDİYORUZ’

Malumunuz; ülkemizde 12 adet Sanayi Odası var. Sicil Kayıtlarının Ticaret Odalarında bulunmalarından dolayı firmalar Ticaret Odalarına da zorunluymuş gibi kayıt yapılıyor. Kanunda Sanayi Odasına üye iseniz Ticaret Odasına üye olmanız gerekmiyor. Bunun neticesinde Sanayi Odaları hem munzam aidat hem de yıllık aidat geliri yönünden büyük kayba uğruyor. Oda olarak; 16 firma hariç tüm üyelerin aidatlarını paylaşıyoruz. Örneğin; Hyundai, Anadolu Isuzu, Çolakoğlu gibi büyük firmaların üretim yerleri sadece Kocaeli olmasına rağmen herhangi bir katkı alamıyoruz. Bu firmalara ana üretim yerleri Kocaeli’de olan Tüpraş ve Ford’u da dahil edebiliriz. Bu sebeple 12 Sanayi Odası bünyesinde de Sicillerinin oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.