Zeytinoğlu: İvme kaybı olduğunu görüyoruz

Kocaeli Sanayi Odası Eylül ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda; harcamalarda yavaşlama, sanayide daralma, ihracat ve yatırımlarda ivme kaybı olduğunu görüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Zeytinoğlu: İvme kaybı olduğunu görüyoruz

Kocaeli Sanayi Odası Eylül ayı Meclis Toplantısı'nda Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Oral Erdoğan ve İSU Genel Müdürü Sayın Ali Sağlık ve sanayi odası üyeleri yer aldı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALAR

Ağustos ayının resmi verileri hakkında açılış konuşmasında bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda; Harcamalarda yavaşlama, sanayide daralma, ihracat ve yatırımlarda ivme kaybı olduğunu görüyoruz. İnşaat, deprem bölgesindeki yenilenme çalışmaları nedeniyle büyümesini sürdüren sektör. 2022’nin son çeyreğinden bu yana ilk kez yüzde 0,5 artan yatırımlarda; inşaat yatırımları yüzde 8 büyürken, makine teçhizat yatırımları yüzde 5,6 daraldı. İhracatın yatay kaldığı ve ithalatta da yavaşlamayla net dış ticaret, ekonomiye pozitif katkı sağladı. Önümüzdeki dönemde arzumuz ihracatın büyümeye katkısının artması yönünde.

BAZI PROGRAMLAR YETERLİ DEĞİL

Rekabetçi kurun, ülkemizde üretilebilme imkânı olan ürünlerin üretilmesini de yönlendirerek tüketim malları ithalat talebinde de yavaşlamayı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu durum cari açığın azaltılması noktasında da destek olacaktır. Genel olarak baktığımızda, bizim önerimiz; bundan sonraki planların, orta vadeli değil daha uzun vadeli planlar olması yönünde. Çünkü tarım alanında olduğu gibi bazı programların 3 yıllık olmasının yeterli olmadığını söyleyebiliriz.

"ŞEBEKE SUYU YERİNE BU GRİ SUYUN KULLANILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Kocaeli’nin sürdürülebilir kalkınması ve ekolojik çevrenin korunması için su kaynaklarımız hayati öneme sahip. Özellikle iklim değişikliği nedeni ile yağışların yeterli olmadığı bu dönem, su konusundaki hassasiyeti daha da arttırdı. Su kaynaklarımızın daha verimli kullanılabilmesi için İSU olarak; 2014 yılından bu yana evsel atık su arıtma tesis çıkış sularından gri su elde ettiğinizi biliyoruz. Bizler de içilebilir temiz şebeke suyu yerine bu gri suyun kullanılması gerektiğini düşünüyoruz" açıklamalarında bulundu.

"KURUM OLARAK EN SON DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ ALAN..."

Su kullanımı ve verileri hakkında açıklamalarda bulunan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, "Mevcut veriler su kaynaklarının en optimum seviyede kullanılması gerektiğini zorunlu kılıyor. Kocaeli’deki kayıp su oranı için sürekli yatırım yapıyoruz, yıllardır çalışmalar yapıyoruz. Su tasarrufu ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Deniz suyu arıtımı bizim kurum olarak en son düşündüğümüz alan. Kocaeli’nin en büyük su potansiyeli Yuvacık Barajı. Bizim görevimiz bu şehri susuz bırakmamak, nüfus artışı sebebiyle de bu şehrin yeni su kaynaklarına ihtiyacı var... Biz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu kent hepimizin kenti, Kocaeli atık su çalışmalarında öncü oldu. Hepimizi bu konuda iş birliğine bekliyorum" dedi.

AHLAK SIKINTISI

Son olarak söz alan Prof. Dr. Oral Erdoğan'da açıklamalarında, "Kocaeli Sanayi Odası'nı önemli bir performans gösterdiği için tebrik ediyoruz. Çok ciddi bir yatırım gereksinimimiz var. Bir ülkede ticarette ahlak kaybolabilirse her şey kaybolabilir, sıkıntının burada olduğunu düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

Toplantı, konuşmacıların açıklamaları ve gündemde yer edinen konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla birlikte sona erdi.

Kaynak: Gamze Karaaslan