Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?
Zeytinyağlı biber dolması, Türk mutfağının sevilen ve lezzetli bir mezelerinden biridir. İşte zeytinyağlı biber dolması tarifi:
Malzemeler:
• 8-10 adet orta boy yeşil biber (dolmalık biber tercih edebilirsiniz)
• 1 su bardağı pirinç
• 1 büyük boy kuru soğan (ince doğranmış)
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• Yarım çay bardağı sıcak su
• Tuz
• Karabiber
• Yarım limonun suyu
Yapılışı:
1. Pirinci yıkayıp süzgece alın ve suyunu süzün.
2. Dolmalık biberlerin sap kısmını kesin ve içini çıkarın. Biberlerin başlarına kadar iç malzemesini dolduracak kadar iç boşluk bırakın.
3. Bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile ince doğranmış kuru soğanı kavurun.
4. Kavrulan soğanlara pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.
5. Kavrulan pirinçlere domates salçası, biber salçası, tuz ve karabiber ekleyin. Karışımı bir süre daha kavurun.
6. Kavrulan karışıma ince doğranmış maydanozu ekleyin ve ocaktan alın.
7. Dolmalık biberlerin içine hazırladığınız karışımı doldurun ve biberlerin ağzını kapatacak şekilde sıkıca yerleştirin.
8. Biberleri tencereye dizin. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım çay bardağı sıcak su ve yarım limonun suyunu gezdirin.
9. Tencerenin kapağını kapatın ve dolmalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Dolmalar suyunu çekince hazır olacaktır. Eğer su az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
10. Dolmalar piştikten sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Zeytinyağlı biber dolmasını servis yaparken üzerine limon dilimleri ekleyebilir ve maydanozla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!